Młode ziemniaki w łupinach
Młode ziemniaki w łupinach.Młode ziemniaki gotowane w łupinach podawane z masłem i posiekanym koperkiem. Wypróbowany, pyszny przepis na ziemniaki w skórkach. Z przygotowanych w ten sposób ziemniaków przyrządza się również sałatki, kotlety, krokiety, ciasto ziemniaczane itp.
Młode ziemniaki składniki:
- 1 kg młodych ziemniaków w łupinach
- sól
- masło
- posiekany koperek
Krok 1.
- Ziemniaki równej wielkości wyszorować starannie szczoteczką, opłukać, zalać wrzącą wodą do około 3/4 wysokości, gotować 25-30 minut na silnym ogniu pod przykryciem, następnie odcedzić. Ugotowane ziemniaki wyłożyć na salaterkę, dodać masło, sól i posiekany koperek. Podawać jako dodatek do obiadu albo samodzielne danie z dodatkiem białego sera, kwaśnej śmietany, maślanki lub kefiru.
Młode ziemniaki w łupinach.