Młoda marchewka w maślanym sosie
Świetny sposób przygotowania młodej marchewki. Dodanie czosnku powoduje, że marchewka nie jest mdła, a sos z masłem pyszny! Chyba pierwszy raz mogę powiedzieć gotowana marchewka jest smaczna! Bardzo dobry dodatek do obiadu.
inspiracją był przepis z tej strony
składniki
300 g młodej marchewki
1 szklanka wody
45 g masła
3 - 4 gałązki ziół - tymianek, majeranek, oregano
szczypta soli
szczypta cukru - opcjonalnie
natka pietruszki do podania
przygotowanie
Marchewki obrać i opłukać. Włożyć do głębokiej patelni, zalać wodą, dodać zioła, masło, posiekany czosnek, przykryć, zagotować. Doprawić do smaku solą i ewentualnie cukrem. Zmniejszyć ogień, gotować pod przykryciem ok 12 minut, lub do czasu aż marchewki będą miękkie.
Jeżeli po tym czasie mamy za dużo sosu, należy usunąć marchewki i sos odparować na dużym ogniu, a następnie na chwilę wrzucić marchewki z powrotem do sosu. Posypać natka pietruszki, podawać gorące. Smacznego!
inspiracją był przepis z tej strony
składniki
300 g młodej marchewki
1 szklanka wody
45 g masła
3 - 4 gałązki ziół - tymianek, majeranek, oregano
szczypta soli
szczypta cukru - opcjonalnie
natka pietruszki do podania
przygotowanie
Marchewki obrać i opłukać. Włożyć do głębokiej patelni, zalać wodą, dodać zioła, masło, posiekany czosnek, przykryć, zagotować. Doprawić do smaku solą i ewentualnie cukrem. Zmniejszyć ogień, gotować pod przykryciem ok 12 minut, lub do czasu aż marchewki będą miękkie.
Jeżeli po tym czasie mamy za dużo sosu, należy usunąć marchewki i sos odparować na dużym ogniu, a następnie na chwilę wrzucić marchewki z powrotem do sosu. Posypać natka pietruszki, podawać gorące. Smacznego!