Młoda kapusta z pieczarkami

Młoda kapusta z pieczarkami

Może ostatnio trochę przynudzam publikując dużo przepisów z młodą kapustą w roli głównej, jednak nic nie poradzę – uwielbiam ją! Tym razem przedstawiam ją w postaci odchudzonego dodatku do dania głównego w kremowym sosie z kiełbasą i pieczarkami. Podana z koperkiem  pasuje do każdego dania głównego. Polecam!

Scroll down for recipe in English

Zdjęcie - Młoda kapusta z pieczarkami / Creamed young cabbage with mushrooms - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Młoda kapusta z pieczarkami

(4-5 porcji)

Składniki:

  • 4 plastry boczku lub mały kawałek kiełbasy, pokrojony w drobną kostkę (ja dałam też kawałek kabanosa:))
  • 1 średnia cebula, pokrojonych w cienkie plasterki
  • 200 g pieczarek, pokrojone w plasterki
  • 1 mała główka młodej kapusty, poszatkowana
  • 1 duży ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • sól i pieprz
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżki soku z cytryny
  • ¼ szklanki wody, lub więcej w razie potrzeby
  • 2 łyżki mąki
  • 1 ½ szklanki mleka
  • 1 łyżka posiekanego koperku, do podania

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej dużą i głęboką patelnię na średnim ogniu, włóż boczek lub kiełbasę i smaż przez około 5 do 7 minut, mieszając od czasu do czasu, do chrupkości. Następnie łyżką cedzakową przełóż mięso na ręczniki papierowe aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  2. Do tej samej patelni włóż cebulę, kapustę, grzyby, czosnek, cukier, sok z cytryny, wodę, po czym dopraw solą i pieprzem gotuj pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu, aż kapusta zmięknie, przez około 15 minut. Dodaj więcej wody jeżeli patelnia stanie się zbyt sucha.
  3. Wmieszaj mąkę, smaż przez 1 minutę i wlej mleko. Gotuj przez około 2-3 minuty, cały czas mieszając, aż sos lekko zgęstnieje. Zdejmij patelnię z ognia i wmieszaj boczek lub kiełbasę. Dopraw do smaku jeżeli to konieczne.
  4. Posyp danie koperkiem i podawaj.

Smacznego!

Zdjęcie - Młoda kapusta z pieczarkami / Creamed young cabbage with mushrooms - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Creamed young cabbage with mushrooms

(4-5 servings)

Ingredients:

  • 4 slices bacon or sausage, chopped
  • 1 medium onion, thinly sliced
  • 200 g button mushrooms, sliced
  • 1 small head of young cabbage, sliced into thin shreds
  • 1 large clove garlic, crushed
  • salt and pepper
  • 1/2 teaspoon of sugar
  • 1/2 tablespoon lemon juice
  • ¼ cup water, plus more as needed
  • 2 tablespoons all-purpose-flour
  • 1½ cup milk
  • 1 tablespoon chopped fresh dill, for garnish

Preparation:

  1. Heat a large deep-sided skillet over medium heat, add the bacon or sausage and cook until crispy, about 5 to 7 minutes, stirring occasionally. Use a slotted spoon to transfer the crisped bacon to a paper towel to drain off excess butter.
  2. To the same skillet, add the onion, cabbage, mushrooms, garlic, salt, black pepper,sugar, lemon juice and water and cook (covered), stirring occasionally, until the cabbage is tender, about 15 minutes. Add a splash of water if the pan starts to get too dry.
  3. Add the flour and cook 1 minute, then add the milk and cook about 2-3 minutes more, stirring constantly. Turn off the heat and stir in the bacon or sausage. Season to taste in necessary.
  4. Top with the dill and serve.

Enjoy!

Kategorie przepisów