Młoda kapusta z pieczarkami
Może ostatnio trochę przynudzam publikując dużo przepisów z młodą kapustą w roli głównej, jednak nic nie poradzę – uwielbiam ją! Tym razem przedstawiam ją w postaci odchudzonego dodatku do dania głównego w kremowym sosie z kiełbasą i pieczarkami. Podana z koperkiem pasuje do każdego dania głównego. Polecam!
Scroll down for recipe in English
Młoda kapusta z pieczarkami
(4-5 porcji)
Składniki:
- 4 plastry boczku lub mały kawałek kiełbasy, pokrojony w drobną kostkę (ja dałam też kawałek kabanosa:))
- 1 średnia cebula, pokrojonych w cienkie plasterki
- 200 g pieczarek, pokrojone w plasterki
- 1 mała główka młodej kapusty, poszatkowana
- 1 duży ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
- sól i pieprz
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżki soku z cytryny
- ¼ szklanki wody, lub więcej w razie potrzeby
- 2 łyżki mąki
- 1 ½ szklanki mleka
- 1 łyżka posiekanego koperku, do podania
Przygotowanie:
- Rozgrzej dużą i głęboką patelnię na średnim ogniu, włóż boczek lub kiełbasę i smaż przez około 5 do 7 minut, mieszając od czasu do czasu, do chrupkości. Następnie łyżką cedzakową przełóż mięso na ręczniki papierowe aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Do tej samej patelni włóż cebulę, kapustę, grzyby, czosnek, cukier, sok z cytryny, wodę, po czym dopraw solą i pieprzem gotuj pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu, aż kapusta zmięknie, przez około 15 minut. Dodaj więcej wody jeżeli patelnia stanie się zbyt sucha.
- Wmieszaj mąkę, smaż przez 1 minutę i wlej mleko. Gotuj przez około 2-3 minuty, cały czas mieszając, aż sos lekko zgęstnieje. Zdejmij patelnię z ognia i wmieszaj boczek lub kiełbasę. Dopraw do smaku jeżeli to konieczne.
- Posyp danie koperkiem i podawaj.
Smacznego!
English version
Creamed young cabbage with mushrooms
(4-5 servings)
Ingredients:
- 4 slices bacon or sausage, chopped
- 1 medium onion, thinly sliced
- 200 g button mushrooms, sliced
- 1 small head of young cabbage, sliced into thin shreds
- 1 large clove garlic, crushed
- salt and pepper
- 1/2 teaspoon of sugar
- 1/2 tablespoon lemon juice
- ¼ cup water, plus more as needed
- 2 tablespoons all-purpose-flour
- 1½ cup milk
- 1 tablespoon chopped fresh dill, for garnish
Preparation:
- Heat a large deep-sided skillet over medium heat, add the bacon or sausage and cook until crispy, about 5 to 7 minutes, stirring occasionally. Use a slotted spoon to transfer the crisped bacon to a paper towel to drain off excess butter.
- To the same skillet, add the onion, cabbage, mushrooms, garlic, salt, black pepper,sugar, lemon juice and water and cook (covered), stirring occasionally, until the cabbage is tender, about 15 minutes. Add a splash of water if the pan starts to get too dry.
- Add the flour and cook 1 minute, then add the milk and cook about 2-3 minutes more, stirring constantly. Turn off the heat and stir in the bacon or sausage. Season to taste in necessary.
- Top with the dill and serve.
Enjoy!