Mleko sezamowe
Kolejna z pokazywanych w DDTVN "bomb wapniowych" - smaczna, wydajna i do złudzenia przypominająca mleko krowie. Ale tylko z wyglądu. Niestety, sezam czasem potrafi uczulić. W takim przypadku możecie zrobić mleko ryżowe, na przykład. Ale nie będzie ono tak zdrowe, jak sezamowe, co zresztą jest mało ważne, ważne, żeby nie uczulało.
Należy mieć:
100 g sezamu (najlepiej niełuskanego) przegotowana woda ewentualnie do smaku: melasa z karobu, syrop z agawy etc.
Sezam dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą, zalać przegotowaną wodą (tyle, by go przykryła) i odstawić na kilka godzin (4-5). Następnie dolać szklankę wody i dokładnie zblederować. Blenderując, dolewać stopniowo wodę – do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Przecedzić i ewentualnie dosłodzić melasą. Przechowywać w lodówce maksymalnie 4-5 dni.