Mleko migdałowe
Czasem, a nawet dość często, mam ochotę zrobić coś, czego nigdy wcześniej nie robiłam, a gotowego produktu w sklepie i tak bym nie kupiła. Tym razem było to mleko migdałowe. Do sojowego nigdy nie byłam przekonana, a kozie mi po prostu nie smakuje. Mleko migdałowe robi się szybko i bardzo łatwo. W smaku jest delikatne i dla mnie plasuje się na drugim miejscu po mleku krowim. Jeżeli lubicie nowe doznania smakowe, koniecznie spróbujcie zrobić je w domu.
Składniki na 1 litr: · 1 l wody · 100 g migdałów · 100 g miodu
Migdały namoczyć w gorącej wodzie przez 10-15 min. i obrać ze skórki. Obrane migdały wrzucić do miksera, zalać wodą, dodać miód i wszystko razem zmiksować. Przelać całość do butelki i odstawić do lodówki na całą noc. Po tym czasie odcedzić mleko przy użyciu gazy i przelać do butelki. Mleko migdałowe należy przechowywać w lodówce.
Smacznego!
Przepis: „Smakowite prezenty” Sigrid Verbert