Mleczne bułeczki śniadaniowe

Mleczne bułeczki śniadaniowe
Zdjęcie - Mleczne bułeczki śniadaniowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pomysł na wykonanie mlecznych śniadaniowych bułeczek przyszedł mi podczas zakupów. W końcu nigdy nie wiadomo, kiedy najdzie Cię kulinarna inspiracja :)

Będąc w jednym z popularnych dyskontów, zobaczyłam foliową torebkę z zapakowanymi małymi bułeczkami. Nazywały się śniadaniowe.

Od razu przypomniałam sobie, że miałam gdzieś kiedyś okazję spróbować takiej bułki. Jest ona delikatna w smaku, ale niestety to zwykły napompowany gniot pełen chemii, więc lepiej omijać takie gotowe pieczywo, które o dziwo, do tego wszystkiego nie jest jeszcze takie tanie.

Uważam, że w kuchni nie ma rzeczy niemożliwych, dlatego wierzyłam w to, że uda się w domu upiec takie bułeczki, tak by pozostały przy tym one zdrowe, a przynajmniej bez szkodliwych dodatków. Ponieważ bułeczki miały być delikatne i mleczne uznałam, że warto spróbować je zrobić przerabiając mój dotychczasowy przepis na rogaliki maślane. Wzorując się na proporcjach poprzedniego własnego przepisu, stworzyłam nowy, na mleczne bułeczki.

Są bardzo mięciutkie, więc myślę, że spodobałyby się dzieciom, a nawet niejadkom :)

Zdjęcie - Mleczne bułeczki śniadaniowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Mleczne bułeczki śniadaniowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Mleczne bułeczki śniadaniowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Mleczne bułeczki śniadaniowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Mleczne bułeczki śniadaniowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mleczne bułeczki śniadaniowe Drukuj Autor: Tosia Czas przygotowania: 2 hours Czas pieczenia: 15 mins Całkowity czas: 2 hours 15 mins Porcje: 8 Składniki
  • 500 g mąki pszennej chlebowej (typ 650 lub 550)
  • torebka suszonych drożdży instant (7g)
  • 80 g masła
  • 180 g letniego mleka (1,5%)
  • 2 jajka
  • 50 g cukru
  • łyżeczka soli
Przygotowanie
  1. Do rondelka wlewamy mleko i dodajemy masło. Gotujemy na małym ogniu, aż masło się rozpuści. Zestawiamy i czekamy by ostygło (powinno być letnie, lecz nie gorące).
  2. Przesianą mąkę mieszamy z drożdżami, cukrem i solą.
  3. Wlewając powoli mleko z masłem zaczynamy wyrabiać ciasto mikserem. Następnie wbijamy jajka i dalej wyrabiamy ciasto.
  4. Po 10 minutach osiągnie formę kuli. Przekładamy je do misy i przykrywamy ściereczką. Zostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
  5. Po podwojeniu objętości ciasto dzielimy na 8 porcji. Każdą kulkę spłaszczamy i próbujemy zlepić boki jakby kleiło się pierożki. Tak złożone bułeczki kładziemy złączeniem ku dołowi na blasze wyłożonej pergaminem.
  6. Bułeczki przykrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę. W tym czasie podwoją objętość.
  7. Wyrośnięte bułeczki nacinamy pod skosem w trzech miejscach, ostrym nożem.
  8. Rozbełtane jajko mieszamy z łyżeczką mleka i smarujemy wierzch bułeczek.
  9. Bułeczki śniadaniowe pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut, aż będą lekko rumiane.
  10. Przed podaniem studzimy na kuchennej kratce.
2.2.8

Kategorie przepisów