Mizeria słodko-kwaśna
Lubicie może swojskie surówki - sałatki ? my po prostu uwielbiamy a już ogórki to możemy jadać w każdej postaci i właśnie dziś mam dla Państwa fajny i bardzo prosty w przygotowaniu przepis na mizerię, tak dobrze czytacie właśnie na mizerię lecz nie na taką tradycyjną jaką robi każdy bo moja jest właśnie na słodko - kwaśno a to już sposób mojego męża właśnie on taką zajada i nas zaraził tym smakiem 😂 i powiem wam że to najlepsza mizeria jaką kiedykolwiek jadłam lecz musicie ją wykonać aby się przekonać czy taki smak mizerii przypadnie do waszych gustów i smaków. Nie będę już smucić tylko zabieram się za napisanie szczegółowego przepisu co i jak wykonać
składniki :- 2 średnie ogórki szklarniowe,
- 0,5 łyżki soli drobnej,
- 1 łyżka octu 10 %,
- 4 łyżki z górką śmietany 18 %,
- 1,5 - 2 łyżki cukru
Ogórki umyć w zimnej wodzie a następnie osuszyć, przygotowane obrać ze skórki i pokroić do przyszykowanej salaterki w cienkie krążki - plasterki, posolić wymieszać dokładnie i odczekać około 5 minut aby sól wchłonęła w pokrojone plasterki. Po wyznaczonym czasie wsypać cukier oraz wlać ocet i także wymieszać do czasu aż nie będzie za bardzo czuć cukru
Po dokładnym wymieszaniu ogórków z cukrem i octem dodać śmietanę i kolejny raz wymieszać aż ogórki połączą się z dodaną śmietaną, jeżeli smak nie podpasuje wtedy dodać octu lub cukru aby smak podpadł w Państwa gusta. Tak przygotowana mizeria słodko -kwaśna jest gotowa w parę minut do dania głównego lub jako dodatek do kanapekGotowa surówka - mizeria smakuje rewelacyjnie ale dużo zależy od tego kto ma jakie smaki i czy akurat taka mizeria będzie odpowiednia bo przecież każdy z nas ma inny smak lecz mimo to polecam przygotować a następnie spróbować a wtedy się przekonacie czy to wasze smaki. U nas bardzo często tą właśnie mizerię robimy specjalnie do kanapek na śniadanie czy kolację lecz najczęściej króluje do dań głównych