Mizeria Pani Izy

Mizeria Pani Izy

Zdjęcie - Mizeria Pani Izy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Mizeria Pani Izy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Mizeria Pani Izy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Mizeria Pani Izy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Mizeria Pani Izy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Mizeria Pani Izy - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki

  • 4 kg ogórków
  • 1,5 kg cebuli
  • sól, pieprz
  • 4 szklanki wody
  • 1 szklanka octu
  • 1 szklanka cukru
  • olej Kujawski rzepakowy tłoczony na zimno

Przygotowanie Umyte, nieobrane ogórki pokrój w plasterki, cebulę obrać i pokrój w kostkę. Wymieszaj, dodaj sól i pieprz i zostaw na ok 2-3 godz. Po tym czasie ogórki z cebulą odsącz na sicie, a następnie wrzuć do gotującej się zalewy (woda, ocet, cukier). Pogotuj ok. 5 minut, a następnie poprzekładaj do wyparzonych słoików. Zakręć i odwróć do góry dnem.

Dobry olej, np. rzepakowy lub z pestek dyni tłoczony na zimno, nie tylko podkreśli smak potrawy, ale również, a może przede wszystkim :-) dostarczy niezbędnych, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, witamin (m.in. E i K) oraz NNKT (głównie omega-6 i omega-3).

 

Historia przepisu z szuflady Pani Izy:

"Przepis ma 22 lata. Dostałam go od starszej kobietki o imieniu Izabella, którą opiekowałam się od wielu wielu lat. Miałam tylko 16 wiosen, pomagałam jej sprzątać, robić zakupy itp.. To ona opowiadała mi ciekawe historie dawnych czasów, przedstawiała kawałki historii tak realnie że sprzątanie u niej było prawdziwym pięknem.. Czymś od serca, że chciało się słuchać.. To też Pani Iza nauczyła mnie pierwszych zapraw, ten kajecik widoczny z pożółkłymi kartkami jest właśnie od niej i jej ręką pisany.... To moja najcudowniejsza pamiątka jaką mam i pierwsza mizeria, którą nauczyłam się robić a po mnie i moja mama ... Pani Iza zmarła rok temu... a po niej prócz wspomnień mam najcenniejszą rzecz - jej wspaniałe przepisy, które zostaną ze mną na zawsze."

 

 

 

Kategorie przepisów