Mississippi Mud Cake
Ciasto na Halloween
1/2 kg mąki
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczki proszku do pieczenia
1 1/2 filiżanki mocnej kawy - lepiej parzonej ziarnistej niż rozpuszczalnej
1/4 szklanki burbona albo whisky
150 g gorzkiej czekolady
250 g masła
1/2 kg cukru trzcinowego
2 jajka
cukier waniliowy duży
Mąkę zmieszać z sola i proszkiem do pieczenia. W kąpieli wodnej" (garnek lub miskę żaroodporna postawić nad garnkiem z gotującą się wodą) rozpuścić czekoladę z masłem, dolać kawę i burbona - delikatnie mieszając całość. Do ciepłej masy dodać cukier i mieszać aż się rozpuści.
Zestawić miskę i do masy dodawać stopniowo mąkę cały czas mieszając. Na koniec dodać jajka. Całość dobrze wymieszać na jednolita masę.
Ciasto wlać do formy keksowej wysmarowanej masłem i wysypanej sproszkowanym kakao. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec 1 godzinę i 20 minut albo aż patyczek włożony w ciasto po wyjęciu będzie suchy.
W oryginalnym przepisie zaleca się by piec ciasto w temperaturze 140 stopni. To zdecydowanie za mało. Po 1h i 20 minutach ciasto było niedopieczone.
Po upieczeniu ciasto zostawić do przestygnięcia w formie a po wyjęciu posypać na górze kakao. Można podawać z bitą śmietaną.
przepis oryginalny z południa Stanów Zjednoczonych - wyszperany w internecie: http://southernfood.about.com/od/chocolatecakes/r/bl10731b.htm
PS Ciasto jest pyszne i "mokre" - bardzo delikatne ale przez to łatwo się rozpada, więc trzeba je dopiec, dobrze ostudzić i dopiero wyciągać z formy.
PS2 Ciasto smakuje lepiej niż wygląda. Serio :-)