Miseczki chlebowe

Miseczki chlebowe

Niewątpliwą atrakcją na świątecznym stole może być miseczka z chleba. W święta polecam do niej zupę  z suszonych grzybów ale też świetnie pasuje tu  zupa gulaszowa. Żeby miseczka nie przesiąkła zalecam posmarowanie wnętrza białkiem i krótkie zapieczenie w piekarniku. Ja tego nie zrobiłam tym razem i zupa nieco wsiąkła ale zwykle tak robię i wszystko jest ok.

Zdjęcie - Miseczki chlebowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Źródło

Składniki:

  • 1,5 kg mąki
  • 2,5 szklanki letniej wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju
  • 1 białko
  • 36 g świeżych drożdży
  • 1 żółtko roztrzepane z 1 łyżką wody do posmarowania

Drożdże świeże rozpuścić w letniej wodzie. Odstawić na 10 minut. Dodać pozostałe składniki i wyrobić elastyczne, gładkie ciasto. Odłożyć, przykryte lnianym ręcznikiem, w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto krótko zagnieść i podzielić na 7-8 części. Uformować bułki, z małych kulek zrobić uchwyt przykrywki, którą potem odkroimy, ułożyć na blaszce w sporych odstępach, oprószyć mąką, przykryć, odstawić do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. Przed samym pieczeniem posmarować roztrzepanym żółtkiem. Piec w temperaturze 200ºC przez około 15 minut, do złotego koloru. Lekko przestudzić na kratce. Odciąć górę i wydrążyć. Nałożyć nadzienie i podawać.

Smacznego:)

Kategorie przepisów