Miseczki chlebowe
Nazwa miseczki chlebowe na pierwszy rzut oka może się kojarzyć z żurkiem podawanym chlebie. Rzeczywiście, to znana forma podawania staropolskiej zupy. Przepis na taki chleb, podawała Wam już kiedyś Śliwka (tutaj).
Ale miseczki chlebowe mają o wiele większy potencjał, a można w nich podawać różnego rodzaju zupy. I nie tylko zupy.
Wystarczy upiec bułeczki/chlebki, wydrążyć z nich środki i wypełnić je np. sałatką, czy pastą. Tak podana przekąska na imprezie, na pewno zachwyci wielu gości.
Ja dziś podałam w nich na próbę czosnkowy szpinak w śmietanie z fetą, ale już teraz planuję oczami wyobraźni inne kombinacje smakowe. Może następnym razem w miseczkach znajdzie się bigos, albo sałatka jarzynowa na Wielkanoc
Miseczki chlebowe Autor: Tosia Czas przygotowania: 1 godzina 35 minut Czas pieczenia: 17 minut Całkowity czas: 1 godzina 52 minut Porcje: 6 Składniki- 300 g mąki pszennej chlebowej typ 650
- łyżeczka suszonych drożdży instant
- 170 ml letniej wody
- łyżeczka oliwy
- łyżeczka cukru
- łyżeczka soli
- Mąkę przesiewamy lub wsypujemy do misy. Mieszamy z drożdżami, cukrem i solą.
- Wlewamy powoli letnią wodę z oliwą i wyrabiamy ciasto 5 minut. Gdy będzie elastyczne zostawiamy je w misie i przykrywamy folią spożywczą. Stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
- Po wyrośnięciu ciasta, przekładamy je na stolnicę, odsypujemy mąką i chwilę zagniatamy. Dzielimy na 6 części. Z każdej z nich odrywamy kawałek ciasta z którego lepimy kulkę, a z reszty formujemy bułeczki, które kładziemy na blasze. Na wierzchu każdej bułeczki umieszczamy kuleczkę, tworząc „czapeczkę”. Bułeczki przykrywamy ściereczką, zostawiamy w cieple na 30 minut.
- Piekarnik nagrzewamy do 200 stopi. Miseczki chlebowe pieczemy przez 15-17 minut. Po upieczeniu studzimy.
- Następnie wierzch bułeczek ścinamy i wydrążamy środek, uzyskując miseczki chlebowe z „pokrywką”.