Miodowo- pomarańczowe koszyczki

Miodowo- pomarańczowe koszyczki

Super koszyczki do podawania deserów, jadalne. Nauka nie poszła w las - dziękuję szefowi .

Miodowo- pomarańczowe koszyczki składniki
100 g cukier kryształ
100 g mąka
100 g masło
80 ml sok pomarańczowy
74 g miód

Do miski dajemy miękkie masło 1/2 kostki , miód, mąkę , cukier i sok pomarańczowy. Wszystko dobrze mieszamy na jednolitą masę. Do zrobienia koszyczków potrzebna jest nam mata silikonowa do pieczenia. Ręką rozcieramy na niej kółka z ciasta. Im cieniej rozsmarujemy ciasto tym nasze koszyczki będą bardziej koronkowe. Wstawiamy do piekarnika z termoobiegiem nagrzanego do 200 stopni na ok 5 min. Musimy kontrolować ponieważ dużo zależy od naszego piekarnika. Patrzymy na kręgi jak zrobią się brązowe jakby z karmelu wyciągamy matę. Czekamy chwileczkę aby lekko ostygło podważamy nożem i jeszcze ciepłe z ciągamy z maty. Układamy na szklance formując koszyczek. Odstawiamy do wystygnięcia. Koszyczek jak jest zimny jest twardy. W koszyczku podajemy desery np lody .
Zdjęcie - Miodowo- pomarańczowe koszyczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Miodowo- pomarańczowe koszyczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Miodowo- pomarańczowe koszyczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Miodowo- pomarańczowe koszyczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Miodowo- pomarańczowe koszyczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Miodowo- pomarańczowe koszyczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Miodowo- pomarańczowe koszyczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami




Kategorie przepisów