Miodowe żeberka z kukurydzą
Kukurydzę lubię za to, że nadaje każdej potrawie odrobinę naturalnej słodyczy. Mięso w jej towarzystwie smakuje naprawdę doskonale. Jeśli do tego zestawu dodamy odrobinę miodu i świeży koperek to jest to danie, od którego nie moge się oderwać. I wcale nie mięso jest tu najważniejsze i najlepsze.
Składniki:
- 1 kg żeberek
- 2 puszki kukurydzy
- 2 łyżki miodu
- pęczek świeżego koperku
- sól, pieprz
- olej
Żeberka oczyścić, pokroić na mniejsze porcje. Oprószyć solą i pieprzem. Rozgrzać olej w dużym rondlu. Podsmażyć żeberka z każdej strony. Wlać ok. 2 szkalnek wody i dusić na małym ogniu ok. 40 min, w razie konieczności dodać jeszcze trochę wody. Gdy żeberka są już miękkie dodać miód i dusić jeszcze ok. 10 min. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać kukurydzę , wymieszać i trzymać na ogniu ok. 5 min. Na koniec dodać posiekany koperek.
Smacznego:)