Miodowe bułeczki z makiem

Miodowe bułeczki z makiem

Zdjęcie - Miodowe bułeczki z makiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Trudno o bardziej charakterystyczny składnik świąteczny niż mak. Jest podstawą wielu dań wigilijnych, z różnych rejonów Polski. U mnie na świątecznym stole pojawia się często. Głównie w postaci sernikomakowca czy kutii. Mam też ogromną słabość do masy makowej, którą potrafię wyjadać łyżkami prosto ze słoika.

Zbliżają się święta i ogrom kuchennej roboty. Dzisiaj cały dzień lepię uszka, więc postanowiłam postawić na coś bardzo łatwego, ale pysznego- bułeczki miodowe z makiem. Nie wymagają podwójnego wyrastania, ani szczególnej pracy, a odwdzięczają się miękkością miąższu i chrupiącą skórką.

Zdjęcie - Miodowe bułeczki z makiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Spróbujcie koniecznie, jeśli nie macie zbyt wiele czasu, a marzy wam się pyszne, domowe pieczywo.

Miodowe bułeczki z makiem Autor: Tosia i Sliwka Czas przygotowania: 1 godzina 30 minut Czas pieczenia: 20 minut Całkowity czas: 1 godzina 50 minut

Porcje: 4

Składniki
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka miodu
  • ok. 170 ml ciepłej wody
  • 1 jajko
  • mak- do posypania

Instrukcja
  1. Pomieszaj ze sobą na stolnicy lub w misce mąkę, drożdże i sól. Dodaj miód i zacznij zagniatać ciasto.
  2. Dolewaj ciepłą wodę w miarę zagniatania aż ciasto uzyska jednolitą, elastyczną konsystencję. Od tego momentu zagniataj jeszcze przez 5 minut.
  3. Połóż ciasto na stolnicy, uformuj z niego rulon i pokrój go na 4 równe kawałki.
  4. Z każdego kawałka uformuj okrągłą bułeczkę i odstaw na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykryj blachę materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny.
  5. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  6. Po upływie czasu wyrastania wbij jajko do miseczki, rozbełtaj widelcem i posmaruj jajkiem każdą bułeczkę. Obsyp makiem z góry i wstaw do piekarnika.
  7. Piecz przez ok. 20 minut aż zbrązowieją.

3.1.09

Kategorie przepisów