Miodowe bułeczki z makiem
Trudno o bardziej charakterystyczny składnik świąteczny niż mak. Jest podstawą wielu dań wigilijnych, z różnych rejonów Polski. U mnie na świątecznym stole pojawia się często. Głównie w postaci sernikomakowca czy kutii. Mam też ogromną słabość do masy makowej, którą potrafię wyjadać łyżkami prosto ze słoika.
Zbliżają się święta i ogrom kuchennej roboty. Dzisiaj cały dzień lepię uszka, więc postanowiłam postawić na coś bardzo łatwego, ale pysznego- bułeczki miodowe z makiem. Nie wymagają podwójnego wyrastania, ani szczególnej pracy, a odwdzięczają się miękkością miąższu i chrupiącą skórką.
Spróbujcie koniecznie, jeśli nie macie zbyt wiele czasu, a marzy wam się pyszne, domowe pieczywo.
Miodowe bułeczki z makiem Autor: Tosia i Sliwka Czas przygotowania: 1 godzina 30 minut Czas pieczenia: 20 minut Całkowity czas: 1 godzina 50 minut Porcje: 4 Składniki- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka miodu
- ok. 170 ml ciepłej wody
- 1 jajko
- mak- do posypania
- Pomieszaj ze sobą na stolnicy lub w misce mąkę, drożdże i sól. Dodaj miód i zacznij zagniatać ciasto.
- Dolewaj ciepłą wodę w miarę zagniatania aż ciasto uzyska jednolitą, elastyczną konsystencję. Od tego momentu zagniataj jeszcze przez 5 minut.
- Połóż ciasto na stolnicy, uformuj z niego rulon i pokrój go na 4 równe kawałki.
- Z każdego kawałka uformuj okrągłą bułeczkę i odstaw na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykryj blachę materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny.
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Po upływie czasu wyrastania wbij jajko do miseczki, rozbełtaj widelcem i posmaruj jajkiem każdą bułeczkę. Obsyp makiem z góry i wstaw do piekarnika.
- Piecz przez ok. 20 minut aż zbrązowieją.