Miodek

Miodek

Zdjęcie - Miodek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jesień to nie tylko dynie i jabłka, ale również orzechy włoskie, które w tym roku bardzo obrodziły dlatego dziś mam dla Was kolejny pomysł na to jak je pysznie wykorzystać w cieście. Klasyczne miodowe blaty przełożyłam masą grysikową, oraz prażonymi jabłkami, a na wierzch dałam masę kajmakową, którą obficie posypałam posiekanymi orzechami. Nie muszę chyba Wam pisać jak pysznie to wszystko wyszło.

Ciasto:

  • 250 g masła (może być również margaryna)
  • 300 g płynnego miodu
  • 1 kg mąki pszennej
  • 4 jaja
  • 2 łyżeczki sody
  • 3/4 szklanki cukru

Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, jeśli z jakiegoś powodu klei się do rąk dodajemy jeszcze trochę mąki, jeśli natomiast nie chce się zagnieść dodajemy łyżkę lub 2 kwaśnej śmietany. Gotowe ciasto dzielimy na 4 równe części, rozwałkowujemy na wielkość blaszki (23x35 cm) i pieczemy w 180 st. C na złoty kolor. Najlepiej jest upiec placki dzień lub 2 wcześniej, by poleżały i zmiękły.

Masa jabłkowa:

  • 2 kg jabłek
  • 2 galaretki agrestowe
  • 2 łyżki masła

Jabłka obieramy i kroimy na plasterki. Prażymy z dodatkiem masła, pod przykrycie ok 5 minut. Wsypujemy galaretki. Dokładnie mieszamy i jeszcze chwilę smażymy. Odstawiamy do wystygnięcia

Masa:

  • 1/2 litra mleka
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 1 kostka masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • sok z cytryny (lub kwasek cytrynowy rozcieńczony z wodą)
  • tabliczka czekolady
  • 3-4 łyżki mleka
Zagotowujemy mleko, na wrzące wsypujemy kaszę i gotujemy, mieszając do momentu aż kasza zrobi się gęsta. Odstawiamy do ostygnięcia. Miękkie masło ucieramy na puch partiami dodając cukier puder. Następnie nie przestając ucierać dodajemy po łyżce kaszy i sok z cytryny, ale tutaj już radzę próbować masy by nie okazała się zbyt kwaśna.

Dodatkowo:

  • 1 puszka gotowej masy kajmakowej (lub słodzonego mleka skondensowanego, które należy gotować przez 3 godziny)
  • ok 20 dag. orzechów włoskich

Złożenie ciasta:

Na jednym z placków rozprowadzamy 1/2 masy, przykrywamy drugim plackiem, na który wykładamy ostudzone jabłka, a na nie kładziemy kolejny placek. Na tym placku rozsmarowujemy resztę masy i przykrywamy 4 blatem, który smarujemy mlekiem skondensowanym i posypujemy drobno posiekanymi orzechami.

Zdjęcie - Miodek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami





Kategorie przepisów