Minicalzone ze szpinakiem i serem ricotta
.
Ciasto drożdżowe:
25 dag mąki
2,5 dag świeżych drożdży
150 ml ciepłej wody
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
2 łyżki oliwy
Na calzone wykorzystałam połowę ciasta.
Z podanych składników zarobić ciasto drożdżowe.
.
Farsz:
10 dag sera ricotta
10 dag mrożonych liści szpinaku
sól, pieprz
1 ząbek czosnku
1 żółtko
Szpinak obgotować, a następnie odcisnąć i pokroić.
Serek wymieszać ze szpinakiem, żółtkiem, rozdrobnionym ząbkiem czosnku. Doprawić solą, pieprzem.
Ciasto rozwałkować cienko, wykroić krążki.
Na każdym rozłożyć farsz, krążki złożyć na pół i zlepić.
Calzone ułożyć na blaszce, odstawić w ciepłe miejsce żeby wyrosło.
Przed włożeniem do pieca posmarować roztrzepanym jajkiem,
posypać grubą solą i kawałkami suszonej papryki.
Piec w temp. 200º C ok. 20 min.