Mini tartaletki z jabłkami
Mini tartaletki zamiast jednej dużej tarty z jabłkami w jesiennym wydaniu, ozdobione listkami z kruchego ciasta. Wygladają uroczo, a jeszcze lepiej smakują. Delikatne, kruche ciasto i mnóstwo jabłek poszatkowanych na cieniutkie plasterki. Przepis na kruche ciasto ten sam co tutaj. Ciasto z tego przepisu jest pyszne, bez dodatku cukru i jajek. Świetnie się wałkuje i łatwo wykrawać z niego różniste elementy ozdobne, bo jest bardzo plastyczne. Właśnie wypróbowałam nową foremkę.
Pyszny deser do kawy, zadowoli wielbicieli szarlotek i kruchego ciasta. Polecam, to prawdziwe pyszności!
Składniki na kruche ciasto:
250 g mąki orkiszowej jasnej
140 g masła
1/3 łyżeczki soli
3 łyżki zimnej wody
dodatkowo:
1 kg jabłek
100 g ksylitolu/ cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 żółtko+2 łyżki mleka
Wykonanie:
- mąkę z solą wymieszać z drobno posiekanym masłem, następnie wymieszać do otrzymania kruszonki, na koniec dodać wodę i zlepić w kulę. Zawinąć w folie spożywczą i umieścić w lodówce na 30 minut
- jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i cieniutko poszatkować, np. z boku tarki jarzynowej. Wymieszać z cukrem i cynamonem
- foremki cienko wysmarować masłem i osypać mąką
- ciasto rozwałkować pod folią spożywczą na 4 okregi o kilka centymetrów większej średnicy niż foremki. Formki wylepić ciastem, nadmiary ściąć. Do foremek równomiernie podzielić jabłka
- resztki ciasta zebrać i rozwałkować ponownie. Wykrawać dowolne ozdoby i układać na farszu jabłkowym. Posmarować żółtkiem rozbełtanym z mlekiem. Piec w 20`C około 45 minut, do zrumienienia
- przed podaniem posypać cukrem pudrem (zmielonym ksylitolem)
SMACZNEGO !