Mini tarta z pieczarkami
Inspiracja zaczerpnięta z gazetki Palce lizać, dodatku do Gazety Wyborczej. Ciasto francuskie z wytrawnym farszem świetnie sprawdza się w formie przystawki, zarówno na ciepło jak i na zimno. Szybkie, smaczne i dające pole do manewru z ulubionymi składnikami lub tymi które akurat mamy pod ręką. Polecam.
Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Podsmażyć na oleju do miękkości i pod koniec doprawić solą i pieprzem. Jajko roztrzepać i połączyć ze śmietanką. Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Ciasto francuskie pokroić na 6 małych kwadratów i rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstęp między porcjami. Brzegi ciasta delikatnie zawinąć do środka tak aby masa jajeczno-śmietanowa nie wypływała. Do środka każdej tarty włożyć posiekaną cebulę, podsmażone pieczarki i posiekaną natkę pietruszki. Na górę farszu położyć plastry camemberta i całość zalać masą jajeczno-śmietanową. Na koniec posypać posiekanymi orzechami. Za pomocą pędzelka posmarować brzegi ciasta białkiem.
Wstawić do piekarnika na około 20 minut (do zrumienienia), po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić tarty jeszcze na 5 minut w środku.
(function(d){ var js, id = 'facebook-jssdk'; if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement('script'); js.id = id; js.async = true; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; d.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(js); }(document));
- 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
- 1 opakowanie sera camembert
- 300g pieczarek
- 1 cebula
- natka pietruszki
- 120ml śmietanki 18%
- 20g orzechów włoskich
- 1 jajko
- 1 białko jaja
- olej, sól, pieprz
Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Podsmażyć na oleju do miękkości i pod koniec doprawić solą i pieprzem. Jajko roztrzepać i połączyć ze śmietanką. Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Ciasto francuskie pokroić na 6 małych kwadratów i rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstęp między porcjami. Brzegi ciasta delikatnie zawinąć do środka tak aby masa jajeczno-śmietanowa nie wypływała. Do środka każdej tarty włożyć posiekaną cebulę, podsmażone pieczarki i posiekaną natkę pietruszki. Na górę farszu położyć plastry camemberta i całość zalać masą jajeczno-śmietanową. Na koniec posypać posiekanymi orzechami. Za pomocą pędzelka posmarować brzegi ciasta białkiem.
Wstawić do piekarnika na około 20 minut (do zrumienienia), po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić tarty jeszcze na 5 minut w środku.
(function(d){ var js, id = 'facebook-jssdk'; if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement('script'); js.id = id; js.async = true; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; d.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(js); }(document));