Mini serniczki z owocami
Serniki wprost uwielbiam! Nie przepada tylko za czekaniem, aż się upiecze, wystygnie…
Rozwiązaniem więc dla mnie idealnym są mini wersje tego pysznego deseru.
Tym razem wykorzystałam malutkie słoiki, na uroczą, pojedynczą porcję pachnącego wanilią, niezwykle puszystego i delikatnego sernika. Podałam go z jagodami i malinami. To wspaniały deser, a roboty z nim tyle, co nic!
Proporcje na 5 pojedynczych porcji.
Składniki- serek kremowy naturalny - 250 g (typu Philadelphia, Turek...)
- cukier - 2 łyżki
- naturalna esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki (lub zarna z 1/2 laski wanilii)
- jajko - 1 szt
- śmietana kwaśna - 1/4 szklanki
- spód
- ciasteczka "Pieguski" - 4-5 szt
- masło - 1 łyżka, roztopione
- owoce do podania
Ciasteczka dokładnie rozgnieć, wymieszaj z roztopionym masłem. Masę ułóż na dnie słoiczków, lekko dociśnij do dna.
Wszystkie składniki- serek, śmietanę, jajko, wanilię i cukier- zmiksuj na gładki krem (2-3 minuty). Wylej go do słoiczków, na wcześniej przygotowany spód.
Słoiczki ustaw w naczyniu do zapiekania, wypełnij je do 1/2 wysokości słoiczków gorącą wodą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 oC, piecz 15 minut. Ostudź przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie w lodówce. Podawaj z owocami.