Mini pizzerinki z pieczarkami
Małe chrupiące mini pizze. Posmarowane sosem pomidorowym z czosnkiem i bazylią. Zapiekane z dodatkami, które aktualnie macie w lodówce. Ja użyłam tarty ser i pieczarki. Idealne na imprezę lub obiad.
Składniki:
Na ciasto:
Przygotowanie:
Drożdże wkruszyć do garnuszka, wsypać cukier i zalać ciepłą wodą. Wymieszać łyżką do rozpuszczenia drożdży. Odstawić aż drożdże zaczną " pracować". Do sporego garnka przesiać mąkę, dodać łyżeczkę soli i wymieszać. Do wgłębienia w mące wlać drożdże i delikatnie wymieszać z mąką. Odstawić na 10 min. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Na patelnię wlać 2 łyżki oliwy z oliwek. Dodać cały ząbek czosnku i smażyć 3 min. Po tym czasie wyciągnąć czosnek i wlać pomidory. Dusić na niewielkim ogniu, aby sos zgęstniał. Mieszać drewnianą łyżką. Sos doprawić bazylią, solą i pieprzem. Odstawić. Na małej patelni usmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Pieczarki umyć i pokroić w kostkę. Dodać do usmażonej cebuli, dolać 1/2 szklanki wody i dusić do miękkości. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na stolnicę wysypać garść mąki. Ciasto podzielić na 2 części. Każdą wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, zagnieść i cienko rozwałkować. Dużą szklanką lub miseczką wykrawać okrągłe kształty. Układać na blasze. Smarować sosem, dodać ser i pieczarki. Piec 20 min do zrumienienia.
Składniki:
Na ciasto:
- 500 g mąki pszennej,
- Rozczyn = 50 g świeżych drożdży + 1/3 szklanki ciepłej wody i 1 łyżka cukru
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 szklanka ciepłej wody,
- 1 łyżeczka soli
- puszka pomidorów w kawałkach ( 400g ),
- 1 ząbek czosnku,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- sól i pieprz,
- 2 łyżeczki suszonej bazylii
- ser mozzarella ( 2 opakowania),
- 400 g pieczarek,
- 1 cebula
Przygotowanie:
Drożdże wkruszyć do garnuszka, wsypać cukier i zalać ciepłą wodą. Wymieszać łyżką do rozpuszczenia drożdży. Odstawić aż drożdże zaczną " pracować". Do sporego garnka przesiać mąkę, dodać łyżeczkę soli i wymieszać. Do wgłębienia w mące wlać drożdże i delikatnie wymieszać z mąką. Odstawić na 10 min. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Na patelnię wlać 2 łyżki oliwy z oliwek. Dodać cały ząbek czosnku i smażyć 3 min. Po tym czasie wyciągnąć czosnek i wlać pomidory. Dusić na niewielkim ogniu, aby sos zgęstniał. Mieszać drewnianą łyżką. Sos doprawić bazylią, solą i pieprzem. Odstawić. Na małej patelni usmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Pieczarki umyć i pokroić w kostkę. Dodać do usmażonej cebuli, dolać 1/2 szklanki wody i dusić do miękkości. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na stolnicę wysypać garść mąki. Ciasto podzielić na 2 części. Każdą wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, zagnieść i cienko rozwałkować. Dużą szklanką lub miseczką wykrawać okrągłe kształty. Układać na blasze. Smarować sosem, dodać ser i pieczarki. Piec 20 min do zrumienienia.