Mini muffinki z nasion
Ostatnio upiekłam chleb, o którym mówi się że odmienia życie. Chleb pieczony z samych nasion, którego przygotowanie nie wymaga żadnych umiejętności. Przyznaję że zjedliśmy go ze smakiem. Jednak mimo zapewnień że nadaje się zarówno do wędliny jak i dżemu, to zapach kokosu, który się pojawił ze względu na dodatek oleju kokosowego, skłaniał mnie do słodkich dodatków. I tak zrodził się w mojej głowie pomysł na te muffinki. Muffinki z prawie samych nasion, sklejone dzięki proszkowi z nasion babki płesznik. Muffinki te są miękkie, wilgotne, pachnące kokosem, chrupiące dzięki nasionom słonecznika, delikatnie słodkie, bogate w błonnik. Same nasiona babki płesznik są nie tylko źródłem błonnika, ale wspomagają odchudzanie ograniczając wchłanianie tłuszczu, zmniejszając łaknienie, dodatkowo wpływają na obniżanie poziomu cholesterolu we krwi. Po więcej informacji na temat babki płesznik zapraszam tutaj. Moim zdaniem świetna przekąska. Polecam :)
Składniki na 12 mini + 2 normalnej wielkości muffinki:
Przygotowanie tych mini muffinek jest banalnie proste. Jak już wspomniałam we wstępnie nie wymaga praktycznie żadnych specjalnych umiejętności. Wymaga tylko odrobiny cierpliwości, gdyż nasionka muszą trochę poleżakować zanim się je upiecze.
Przygotuj formę na mini muffiny, można użyć również takiej o standardowych wymiarach, ale dla mnie taka porcja nasion byłaby zbyt duża na jeden raz, zawsze można przecież poczęstować się drugą mini babeczką :). Formę, jeżeli nie jest pokryta nie przywierającą warstwą trzeba lekko natłuścić. Odstaw formę na bok na później.
Do dużej miski wsyp ziarna słonecznika, wiórki kokosowe, płatki owsiane, proszek z nasion babki płesznik, sól oraz cukier i dobrze wymieszaj.
Podgrzej dwie łyżki oleju kokosowego, aby go rozpuścić. Następnie wlej do nasion, dodaj wodę i dobrze wymieszaj.
Małą łyżeczką przekładaj masę do gniazd formy na muffiny ubijając ją spodem łyżeczki, aby nasiona szczelnie wypełniły każde gniazdo. Jeżeli masy będzie zbyt dużo dla 12 gniazd formy na mini muffiny użyj dodatkowo silikonowych papilotek. Kiedy już cała masa będzie rozdysponowana odstaw formę i papilotki na kilka godzin, najlepiej na całą noc, aby śluz z nasion babki płesznik związał pozostałe nasiona.
Nagrzej piekarnik do 175C. Wstaw formę do nagrzanego piekarnika na 10-15 minut aż kokos lekko się zarumieni. Następnie wyjmij formę z muffinkami, delikatnie wytrząśnij babeczki na płaską blaszkę i wstaw do piekarnika na kolejne 15 minut. Po tym czasie wyjmij muffinki, przestudź i ... na zdrowie :)
Smacznego :)
Wydrukuj przepis
Składniki na 12 mini + 2 normalnej wielkości muffinki:
- 60g ziaren słonecznika
- 60g wiórków kokosowych
- 70g płatków owsianych
- 2 łyżki proszku z nasion babki płesznik
- 1/2 łyżeczki soli
- 4 łyżki cukru (można dodać więcej)
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 200ml wody
Przygotowanie tych mini muffinek jest banalnie proste. Jak już wspomniałam we wstępnie nie wymaga praktycznie żadnych specjalnych umiejętności. Wymaga tylko odrobiny cierpliwości, gdyż nasionka muszą trochę poleżakować zanim się je upiecze.
Przygotuj formę na mini muffiny, można użyć również takiej o standardowych wymiarach, ale dla mnie taka porcja nasion byłaby zbyt duża na jeden raz, zawsze można przecież poczęstować się drugą mini babeczką :). Formę, jeżeli nie jest pokryta nie przywierającą warstwą trzeba lekko natłuścić. Odstaw formę na bok na później.
Do dużej miski wsyp ziarna słonecznika, wiórki kokosowe, płatki owsiane, proszek z nasion babki płesznik, sól oraz cukier i dobrze wymieszaj.
Podgrzej dwie łyżki oleju kokosowego, aby go rozpuścić. Następnie wlej do nasion, dodaj wodę i dobrze wymieszaj.
Małą łyżeczką przekładaj masę do gniazd formy na muffiny ubijając ją spodem łyżeczki, aby nasiona szczelnie wypełniły każde gniazdo. Jeżeli masy będzie zbyt dużo dla 12 gniazd formy na mini muffiny użyj dodatkowo silikonowych papilotek. Kiedy już cała masa będzie rozdysponowana odstaw formę i papilotki na kilka godzin, najlepiej na całą noc, aby śluz z nasion babki płesznik związał pozostałe nasiona.
Nagrzej piekarnik do 175C. Wstaw formę do nagrzanego piekarnika na 10-15 minut aż kokos lekko się zarumieni. Następnie wyjmij formę z muffinkami, delikatnie wytrząśnij babeczki na płaską blaszkę i wstaw do piekarnika na kolejne 15 minut. Po tym czasie wyjmij muffinki, przestudź i ... na zdrowie :)
Smacznego :)
Wydrukuj przepis