Mini corn dogi
Tego typu dania nie pojawiają się w moim domu zbyt często. Potrafią więc wywołać nie lada poruszenie wśród dzieci szczególnie, że kiełbaska na patyku zawsze wydaje im się wyjątkowo atrakcyjna. Zresztą nie tylko dzieci z apetytem zajadają się takimi przekąskami. Corn dogi wydają się być więc też idealnym dodatkiem do kufla zimnego piwa. Szczególnie te oprószone odrobiną pieprzu cayenne – potrafią zawojować całe przyjęcie!
No i skoro prosta przekąska w postaci parówki w cieście nabitej na kawałek kija okazała się takim hitem, postanowiłam podzielić się przepisem. Słynne corn dogi rzeczywiście są bardzo smaczne, mnie osobiście przypominają małe, wytrawne pączuszki. Z odrobiną ketchupu lub domowej salsy mogą stanowić cały posiłek, są bowiem bardzo sycące. Ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, a widząc ile potrafią sprawić radości warto od czasu do czasu odstąpić od żelaznej reguły zdrowego żywienia. Corn dogi świetnie sprawdzą się podczas dziecięcych przyjęć, na szybki obiad lub w plener. Jako piknikowa przekąska sprawdzają się wyśmienicie.
Składniki:
- 250g parówek drobiowych lub wieprzowych dobrej jakości
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej (żółtej)
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 duże jajko
- 1/2 szklanki mleka
- 1/4 łyżeczki cukru
- patyczki do szaszłyków
- olej do smażenia
Przygotowanie krok po kroku:
- Patyczki przytnij do odpowiedniej długości. Na każdy nabij po jednej małej kiełbasce. Jeśli używasz dużych parówek, potnij je na 4cm kawałki.
- Z mąki kukurydzianej, pszennej, proszku do pieczenia, jajka, mleka, cukru oraz soli wyrób półpłynne, lepkie i dość gęste ciasto – nie powinno być zbyt płynne.
- W niewielkim garnku rozgrzej olej. Nie używaj szerokiego garnka gdyż głębokość oleju powinna wynosić co najmniej 4cm, w mniejszym garnku łatwiej będzie ją uzyskać, a corn dogi będą zanurzona podczas smażenia.
- Ciasto przelej do wysokiego naczynia – może być kubek, szklanka lub słoik. Ułatwi to dobrze obtoczyć parówki w cieście.
- Gdy temperatura oleju wyniesie około 160-180°C zanurzaj po jednej parówce w cieście i obracając ją wokół własnej osi pokryj dokładnie ciastem. Wkładaj do oleju i smaż na złoty kolor.
- Odsącz z nadmiaru tłuszczu, chociaż smażone na dobrze rozgrzanym oleju nie nasiąkają nadmiernie.
- Jeśli corn dogi mają stanowić przekąskę dla dorosłych, oprósz je lekko ostrą papryką lub pieprzem cayenne.
- Podawaj od razu z ketchupem, musztardą lub ulubioną salsą.
Smacznego!