Mini bezy pavlovej z marakują

Nie samym szampanem i przekąskami w Sylwestra człowiek żyje, warto też zadbać o jakiś deser!

Zdjęcie - Mini bezy pavlovej z marakują - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sama bardzo lubię takie mini wersje deserów, nie ma problemów z porcjowaniem, a do tego takie mniejsze bezy piecze się zdecydowanie krócej niż klasyczny „tort bezowy” i wyglądają naprawdę uroczo :)

Zdjęcie - Mini bezy pavlovej z marakują - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Moje bezy podałam z kremem (mascaropne + jogurt zastąpiły u mnie klasyczną bit śmietanę), a do tego kwaskowata marakuja (choć oczywiście użyć możecie i innych owoców!).

Bezę wycisnęłam na blaszkę rękawem cukierniczym (wystarczy woreczek foliowy z obciętym rogiem), a następnie łyżeczką w każdej porcji zrobiłam małe wgłębienie, do którego później nałożymy krem.

Zdjęcie - Mini bezy pavlovej z marakują - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Mini bezy pavlovej z marakują - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Mini bezy pavlovej z marakują - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z podanych proporcji przygotujecie ok. 20 małych bez.

Zdjęcie - Mini bezy pavlovej z marakują - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
  • białka - 2 szt (z jajek "L"), ok. 90 ml
  • cukier - 125 g
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka
  • ocet winny/jabłkwy - 1 łyżeczka
  • sól - szczypta
  • krem
  • mascarpone - 1/2 sklanki
  • jogurt grecki - 1/2 szklanki
  • cukier puder - ok. 1 łyżka (lub do smaku)
  • naturalna esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
  • marakuja - ok. 3 szt, do podania na wierzchu
Przygotowanie:

Białka ze szczyptą cukru ubij na pianę. Stopniowo dodawaj cukier, cały czas dokładnie miksuj, aż cały cukier się rozpuści, a piana będzie być bardzo sztywna, gęsta i błyszcząca. Dodaj mąkę ziemniaczaną i ocet, ubijaj jeszcze przez dwie minuty.

Gotową pianę nakładaj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia- bezę wielkości dużego orzecha włoskiego wycisnęłam na blaszkę rękawem cukierniczym (wystarczy woreczek foliowy z obciętym rogiem), a następnie łyżeczką w każdej porcji zrobiłam małe wgłębienie, do którego później nałożymy krem.

Bezę wstaw do piekarnika nagrzanego do 120 oC na 20 minut, a następnie zmniejsz temp. do 100 oC i susz bezy kolejnych ok. 70 minut.

Krem: mascarpone połącz z jogurtem, cukrem i esencją waniliową.  Porcję kremu nałóż na każda bezę, wierzch polej marakują. Możesz ozdobić dodatkowo wybranymi owocami. Podawaj od razu (aby bez nie zmiękła od kremu).

Przepisy z tych kategorii

Piętrowy tort komunijny

Piętrowy tort komunijny

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Papryki faszerowane kaszą kuskus z kurczakiem
2

Papryki faszerowane kaszą kusk…

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Melon z szynką parmeńską (Prosciutto e Melone)
2

Melon z szynką parmeńską (Pros…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Zawijane bułeczki
1

Zawijane bułeczki "pizze"

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Muffinki limonkowe z łososiem
1

Muffinki limonkowe z łososiem

Samantha Samantha
kulinarny blog samanthy

Śmietanowe ciasto z jabłkami
1

Śmietanowe ciasto z jabłkami

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

Przepisy z tych kategorii

Chleb pszenno-żytni na zakwasie z nasionami konopi siewnej
1

Chleb pszenno-żytni na zakwasi…

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Śliwkowiec sypany
1

Śliwkowiec sypany

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Bitki schabowe w sosie pieczarkowym
2

Bitki schabowe w sosie pieczar…

Patrycja Patrycja
Simply Food

Pikle z warzyw
1

Pikle z warzyw

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Wiśniowa kostka na biszkopcie
1

Wiśniowa kostka na biszkopcie

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Torcik kawowo – wiśniowy
1

Torcik kawowo – wiśniowy

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku