Mini bezy pavlovej z granatem

Mini bezy pavlovej z granatem

Zdjęcie - Mini bezy pavlovej z granatem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Od kiedy zrobiło się ciepło często jeździmy do dziadków, którzy urzędują w domku na działce. Dzień mamy, dzień taty, imieniny, urodziny, rocznice ślubu – u nas sezon na świętowanie traktujemy poważnie i prawie co tydzień całą rodziną spotykamy się na działce. Siadamy w cieniu jabłoni, która ma już bardzo dużo jeszcze malutkich zielonych jabłuszek, rozmawiamy, śmiejemy się, grillujemy, robimy zdjęcia i rozkoszujemy się gorącym latem. Oczywiście każdy ma jakiś przydział obowiązków. Ciocia przygotowuje ciasto do kawy – ostatnio był to bardzo smaczny tort z truskawkami i kremem budyniowym, babcia przygotowuję zupę – zazwyczaj rosół, który jest tak pyszny, że wszyscy jedzą go z chęcią nawet w gorące dni, a ja z mamą i siostrą przygotowuję deser. Mężczyźni rozkładają pod jabłonką stoły i krzesła, dziadek rozpala grilla, tata albo wujek mianuje się grillmenem, a kobietki obierają, kroją i szatkują warzywa na sałatki. A po jedzeniu jest jeszcze obowiązkowy spacer z psem. Oczywiście pod warunkiem, że pójdzie przynajmniej połowa z nas, bo jak pies nie ma wystarczająco licznego towarzystwa, to woli zostać w ogrodzie z większością rodziny. I tak nam mijają nam ciepłe i słoneczne niedziele na działce. Jakiś czas temu na działkowy deser przygotowałam mini bezy pavlovej z granatem. Słodki, ale lekki deser w kilka minut zniknął z talerzyków. Z tego przepisu zawsze wychodzi i można go podawać również w formie jednego dużego ciasta, tak jak zrobiłam tutaj.
Zdjęcie - Mini bezy pavlovej z granatem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki na bezy (12 szt.): · 6 białek · 340g cukru · 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej · 1,5 łyżeczki octu winnego
Składniki na nadzienie: · 400ml śmietany kremówki 30% · pestki z 1 owocu granatu
Piekarnik nagrzać do 175°C. Białka ubić w misce na sztywno. Do białek dodawać stopniowo cukier - po łyżce, za każdym razem ubijając dokładnie. Możemy robić to długo, bo białkom nie zaszkodzi długie ubijanie. Kiedy m]białka z cukrem będą już dobrze ubite, dodać mąkę ziemniaczaną i ocet i ponownie ubić. Masa powinna być gładka i błyszcząca. Zamiast octu można dodać sok z cytryny. Dodanie kwasu do bezy sprawi, że będzie ona krucha z wierzchu i ciągnąca w środku. Natomiast dodanie mąki ziemniaczanej ustabilizuje pianę z białek. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z masy formować bezy o średnicy ok. 10cm z zagłębienie po środku. Bezy wstawić do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 100°C. Piec około 1 godziny. Upieczone beza powinny być kruche z zewnątrz i ciągnące w środku.
Śmietanę ubić. Nie ma potrzeby dodawać do niej cukru, ponieważ bezy są wystarczająco słodkie. Na upieczoną i wystudzone bezy wyłożyć bitą śmietanę i udekorować pestkami granatu. Podawać od razu, ponieważ bezy szybko rozmiękają od wilgotnej bitej śmietany.
Smacznego!
Zdjęcie - Mini bezy pavlovej z granatem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Mini bezy pavlovej z granatem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Mini bezy pavlovej z granatem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Mini bezy pavlovej z granatem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Mini bezy pavlovej z granatem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Mini bezy pavlovej z granatem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów