Minestrone

Minestrone
Zdjęcie - Minestrone - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Klasyczna włoska zupa warzywna z makaronem. Nazwa pochodzi od włoskiego słowa minestra czyli zupa, nie ma ścisłego przepisu i bazuje na sezonowych składnikach. Przepis, z lekkimi modyfikacjami, na podstawie Gino D'Acampo - "Włoskie dania makaronowe".


  • 3 marchewki
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 100g białej kapusty
  • 1 ziemniak
  • 3 cebule
  • 6 łyżek oliwy
  • 3l bulionu z kurczaka
  • 1 cukinia
  • 200g makaronu muszelki małe
  • 30 listków bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • 50g parmezanu
  • sól, pieprz

Cebulę zeszklić na oliwie, dodać pokrojone w kostkę marchew, seler, ziemniaka oraz poszatkowaną kapustę. Smażyć kolejne 3-4 minuty i dodać bulion. Doprawić solą i pieprzem.


Zmniejszyć ogień i doprowadzić do wrzenia. Dodać cukinię pokrojoną w kostkę. Gotować 15 minut i dodać makaron, gotować kolejne 7 minut aż makaron będzie miękki. Zdjąć z ognia


Bazylię utrzeć w moździerzu z parmezanem i dodatkiem niewielkiej ilosci oliwy. Dodać do zupy.


Zdjęcie - Minestrone - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis bierze udział w akcji odkłamywania wiosny. A razem z Wojciechem zły urok odczyniali: Michał, Mirabelka, Maggie oraz Panna Malwinna.

Kategorie przepisów