Minestrone
Klasyczna włoska zupa warzywna z makaronem. Nazwa pochodzi od włoskiego słowa minestra czyli zupa, nie ma ścisłego przepisu i bazuje na sezonowych składnikach. Przepis, z lekkimi modyfikacjami, na podstawie Gino D'Acampo - "Włoskie dania makaronowe".
- 3 marchewki
- 3 łodygi selera naciowego
- 100g białej kapusty
- 1 ziemniak
- 3 cebule
- 6 łyżek oliwy
- 3l bulionu z kurczaka
- 1 cukinia
- 200g makaronu muszelki małe
- 30 listków bazylii
- 2 ząbki czosnku
- 50g parmezanu
- sól, pieprz
Cebulę zeszklić na oliwie, dodać pokrojone w kostkę marchew, seler, ziemniaka oraz poszatkowaną kapustę. Smażyć kolejne 3-4 minuty i dodać bulion. Doprawić solą i pieprzem.
Zmniejszyć ogień i doprowadzić do wrzenia. Dodać cukinię pokrojoną w kostkę. Gotować 15 minut i dodać makaron, gotować kolejne 7 minut aż makaron będzie miękki. Zdjąć z ognia
Bazylię utrzeć w moździerzu z parmezanem i dodatkiem niewielkiej ilosci oliwy. Dodać do zupy.
Przepis bierze udział w akcji odkłamywania wiosny. A razem z Wojciechem zły urok odczyniali: Michał, Mirabelka, Maggie oraz Panna Malwinna.