Minestrone z dynią i ryżem
Smaczna, włoska zupa wielowarzywna czyli minestrone to bogactwo
wartości odżywczych, błonnika i smaku....
Prawdziwą włoską minestrone może ugotować każdy i choć wszystkie będą się nieco od siebie różniły śmiało można ja nazwać minestrone. Zupa jest niezwykle prosta do przygotowania,ale trzeba mieć w zasięgu sporo świeżych warzyw /część można zastąpić mrożonymi/ , oliwę i makaron lub ryż oraz parmezan do posypania. Zupę można doprawić w/g własnych upodobań, ale przyprawy są niezmiernie ważne ,ponieważ dzięki nim zupa osiąga niepowtarzalny aromat......
Składniki:/4 porcje/
- 1,7 l bulionu warzywnego
- 100 g ryżu
- 100 g fasoli białej /wcześniej namoczona lub z puszki/
- 1 mała cukinia
- 3 ziemniaki
- 1 marchew
- 100 g fasolki szparagowej/ świeża lub mrożona/
- kawałek selera naciowego
- kawałek pora
- 400 g obranej dyni
- 2 pomidorki
- 0,5 cebuli
- ząbek czosnku
- tymianek, bazylia,majeranek ,papryka słodka do smaku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2-3 łyżki parmezanu do posypania
- pieprz i sól do smaku
- oliwa z oliwek do dekoracji
........w zależności od pory roku fasolę świeżą można zastąpić konserwową lub mrożoną,
fasolkę szparagową świeżą zastępujemy mrożoną, pomidor przecierem itd.........
Wykonanie:
-Cukinię, pomidory, fasolkę szparagową , fasolę umyć . -Marchew, ziemniaki, dynię obrać. -Warzywa pokroić w drobną kostkę. -Umyty szpinak pokroić w paski. -Zagotować bulion warzywny , zalać nim warzywa i zagotować. -Dodać przyprawy i gotować ok.10-15 minut. -Cebulę , pora i dynię pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie, dodać czosnek. -Połączyć z gotującymi się warzywami , wsypać również ryż i kontynuować gotowanie ok.15 minut.
-Pod koniec gotowania dodać pietruszkę, doprawić do smaku .
-Ugotowana zupę przelać do miseczek, posypać świeżo startym serem i skropić świeżą oliwą.
Zupę doprawiłam do smaku czarną solą...........