Minestrone
Minestrone - czyli włoska zupa jarzynowa.
Dzień wcześniej gotowałam rosół z kury dla dzieciaków, zostało mi całkiem sporo wywaru, najbanalniej byłoby zrobić pomidorówkę, ale wpadłam na pomysł z minestrone.
Jest to pyszna, gęsta, sycąca i aromatyczna zupa. Możecie znaleźć różne przepisy na minestrone, zasada jest jedna - im więcej warzyw, tym lepiej. Ja zrezygnowałam z ziemniaków, bo jakoś kłócą mi się z makaronem, nie dałam też cukinii, bo jej nie miałam, ani fasoli, z tegoż powodu.
Składniki (w mojej zupie):
2 l wywaru lub rosołu
pęczek włoszczyzny (marchewka, seler, pietruszka, por)
1/4 główki kapusty
garść fasolki szparagowej
mała puszka groszku
mała puszka koncentratu pomidorowego
garść drobnego makaronu (dałam małe muszelki)
sos worcester
sól, pieprz, czosnek, tymianek i rozmaryn
Wszystkie warzywa pokrój na spore kawałki i ugotuj w wywarze. Powinny być "al dente" - chrupiące, a nie rozgotowane. Dorzuć koncentrat pomidorowy i zielony groszek. Makaron możesz ugotować osobno lub też razem z zupą (ja gotuję razem, żeby już nie brudzić drugiego garnka). Dopraw do smaku.
Przed podaniem posyp tymiankiem i świeżym rozmarynem. Można też posypać zupę parmezanem.