Minestrone

Minestrone

Minestrone - czyli włoska zupa jarzynowa.

Dzień wcześniej gotowałam rosół z kury dla dzieciaków, zostało mi całkiem sporo wywaru, najbanalniej byłoby zrobić pomidorówkę, ale wpadłam na pomysł z minestrone.

Jest to pyszna, gęsta, sycąca i aromatyczna zupa. Możecie znaleźć różne przepisy na minestrone, zasada jest jedna - im więcej warzyw, tym lepiej. Ja zrezygnowałam z ziemniaków, bo jakoś kłócą mi się z makaronem, nie dałam też cukinii, bo jej nie miałam, ani fasoli, z tegoż powodu.

Składniki (w mojej zupie):

2 l wywaru lub rosołu

pęczek włoszczyzny (marchewka, seler, pietruszka, por)

1/4 główki kapusty

garść fasolki szparagowej

mała puszka groszku

mała puszka koncentratu pomidorowego

garść drobnego makaronu (dałam małe muszelki)

sos worcester

sól, pieprz, czosnek, tymianek i rozmaryn

Wszystkie warzywa pokrój na spore kawałki i ugotuj w wywarze. Powinny być "al dente" - chrupiące, a nie rozgotowane. Dorzuć koncentrat pomidorowy i zielony groszek. Makaron możesz ugotować osobno lub też razem z zupą (ja gotuję razem, żeby już nie brudzić drugiego garnka). Dopraw do smaku.

Przed podaniem posyp tymiankiem i świeżym rozmarynem. Można też posypać zupę parmezanem.

Kategorie przepisów