Migdałowe ciasto marchewkowe
Ciasto marchewkowe bezglutenowe z mąką migdałową, jagodami goji, żurawiną z kremem jogurtowym oraz z konfiturą z pomarańczy. Brzmi pysznie? I tak jest ;)
Składniki:
5 dużych jaj ( temperatura pokojowa)
225 ml syropu klonowego ( w diecie keto erytrytol)
1 łyżczka proszlu do pieczenia
60 ml oleju
50 ml mleka/ napoju migdałowego
1 łyżczka sody
250 gram mąki migdałowej
1 szklanka mielonych orzechów włoskich/ pekan
2 szklanki utartej marchwi ( u mnie po wyciskaniu soku)
1/2 łyżeczki mielonej wanilii
2 łyżeczki utartej skórki z pomarańczy
2 garście posiekanej żurawiny
30 g jagód goji + 15 g do dekoracji
Krem:
małe opakowanie serka mascarpone
jogurt grecki
2 łyżki pudru z ksylitolu
1/2 łyżeczki mielonej wanilii
listki melisy lub mięty
Przygotowanie:
Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować tłuszczem.
Orzechy włoskie drobno posiekać. Jaja oddzielić od żołtek. Białka ubić na pianę ze szczyptą soli. Do żółtek dodać syrop lub erytrytol i ubić. Do ubitych zółtek dodać marchew, przyprawy, proszek i sodę (dałam sam proszek) oraz orzechy włoskie. Nastepnie dodać mąkę migdałową i trzepaczką wymieszać. Na koniec do ciasta dodać ubite białka i wymieszać a całość przelać do dużej trotownicy lub na blachę. Piec w 180 st.C około 50 minut.
Przygotować krem z serka, jagurtu z dowolnym słodzidłem doprawiajac mieloną wanilią. Ciasto przekroić na blaty a każdy posmarować kremem. Jedna warstwę posmarować pomarańczową konfiturą. Wierz ciasta rozsmarować kremem a na wierzch posypać jagodami goji i listkami mięty lub melisy.