Migdałowe babeczki z brzoskwiniami
Te babeczki to coś dla zwolenników migdałów. Wilgotne, lekko zbite i chrupkie od migdałów ciasto upieczone z kawałkami aromatycznej brzoskwini. Kolejny raz użyłam startych migdałów, które tym różnią się od mielonych że ku radości wszystkich "chrupaczy" zawierają mniejsze i większe kawałki. Taka kombinacja smaków to doskonałe rozpoczęcie dnia czy też wyśmienity podwieczorek. Polecam.
Składniki na 12 muffinek:
Piekarnik rozgrzej do 200C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.
Masło umieść w garnuszku, rozpuść i odstaw do przestudzenia. Jajka, cukier i esencję migdałową umieść w misce i ubijaj na gładką, kremową masę.
Do masy przesiej mąkę z proszkiem, sodą i solą. Następnie dodaj migdały i delikatnie wmieszaj do kremowej masy. Na końcu wmieszaj do masy roztopione masło.
Łyżką przełóż ciasto do przygotowanych wcześniej papilotek. Wypełnij je nie bardziej niż do połowy ich wysokości. Muffinki dosyć mocno rosną. Następnie na wierzchu każdej surowej babeczki połóż po łyżeczce brzoskwiniowego dżemu.
Pokrój brzoskwinie na plasterki i umieść po trzy plasterki na wierzchu każdej babeczki. Obsyp muffinki płatkami migdałów i wstaw do nagrzanego piekarnika.
Piecz około 25 minut do suchego patyczka.
Smacznego :) Wydrukuj przepis
Składniki na 12 muffinek:
- 3 duże jaja (mnie trafiły się takie o podwójnych żółtkach)
- 200g cukru
- esencja migdałowa
- 50g roztopionego masła
- 200g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 50g mielonych migdałów (użyłam startych)
- szczypta soli
- brzoskwinie
- dżem brzoskwiniowy
- płatki migdałów
Piekarnik rozgrzej do 200C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.
Masło umieść w garnuszku, rozpuść i odstaw do przestudzenia. Jajka, cukier i esencję migdałową umieść w misce i ubijaj na gładką, kremową masę.
Do masy przesiej mąkę z proszkiem, sodą i solą. Następnie dodaj migdały i delikatnie wmieszaj do kremowej masy. Na końcu wmieszaj do masy roztopione masło.
Łyżką przełóż ciasto do przygotowanych wcześniej papilotek. Wypełnij je nie bardziej niż do połowy ich wysokości. Muffinki dosyć mocno rosną. Następnie na wierzchu każdej surowej babeczki połóż po łyżeczce brzoskwiniowego dżemu.
Pokrój brzoskwinie na plasterki i umieść po trzy plasterki na wierzchu każdej babeczki. Obsyp muffinki płatkami migdałów i wstaw do nagrzanego piekarnika.
Piecz około 25 minut do suchego patyczka.
Smacznego :) Wydrukuj przepis