Migdałki cynamonowe
Bardzo pracochłonne ciasto, ale w smaku wyborne. Im dlużej poleży, tym lepsze. Szkoda tylko, że zabrakło mi sody i musiałam ją zastąpić proszkiem do pieczenia. Pewnie troszkę lepiej by pdrosło, ale to nic... i tak rewelacyjnie smakowało:)Muszę też zachwalić jeszcze jeden przepis. Na błyszczącą polewę czekoladową. Idealną, lśniącą, nie brudzącą noża ani palców...
/źródło: "Nowe przepisy siostry Anastazji" wyd. WAM/
Migdałki cynamonowe
CIASTO:
Składniki:
3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 jajka
3 łyżki płynnego miodu
2 łyżeczki sody
3 łyżki gęstej śmietany
1/2 szklanki cukru
2 łyżki oleju
10 dag margaryny
1/2 łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąc ją folią i wstawić do lodówki . Następnie w średniej tortownicy, wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą, upiec 9 - 10 cienkich placków -w piekarniku nagrzanym do temp. 180 - 200 st.C. Nie piec ich długo, tylko kilka minut.
MASA:
Składniki:
1 kostka masła
3/4 szklanki cukru(lub odrobinę mniej wg gustu)
1 żółtko
1 litr mleka
12 łyżek kaszy manny
olejek waniliowy
oraz: powidła śliwkowe
Wykonanie:
Na mleku ugotować kaszkę i przestudzić. Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtko, kaszę, olejek.
PRZEŁOŻENIE CIASTA:
Ciasto przekładać na przemian masą i powidłami.
Wierzch polać polewą, np. taką:
BŁYSZCZĄCA POLEWA CZEKOLADOWA:
Składniki:
2 łyżki cukru
1 łyzka smietany
1,5 łyżki kakao
3 dkg masła
1/2 łyżeczki żelatyny
Wykonanie:
Żelatynę zalać niewielką ilością wody. Resztę składników zagotować. Napęczniałą żelatynę podgrzać do całkowitego rozpuszcenia, wlać do masy. Dokładnie wymieszać. Przestudzona polewą polać ciasto.
Smacznego:)