Migdałki cynamonowe

Migdałki  cynamonowe

Bardzo pracochłonne ciasto, ale w smaku wyborne. Im dlużej poleży, tym lepsze. Szkoda tylko, że zabrakło mi sody i musiałam ją zastąpić proszkiem do pieczenia. Pewnie troszkę lepiej by pdrosło, ale to nic... i tak rewelacyjnie smakowało:)Muszę też zachwalić jeszcze jeden przepis. Na błyszczącą polewę czekoladową. Idealną, lśniącą, nie brudzącą noża ani palców...

Zdjęcie - Migdałki  cynamonowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Migdałki  cynamonowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Migdałki  cynamonowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

/źródło: "Nowe przepisy siostry Anastazji" wyd. WAM/

Migdałki cynamonowe

CIASTO:

Składniki:

3 i 1/2 szklanki mąki pszennej

2 jajka

3 łyżki płynnego miodu

2 łyżeczki sody

3 łyżki gęstej śmietany

1/2 szklanki cukru

2 łyżki oleju

10 dag margaryny

1/2 łyżeczki cynamonu

Wykonanie:

Z podanych składników zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąc ją folią i wstawić do lodówki . Następnie w średniej tortownicy, wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą, upiec 9 - 10 cienkich placków -w piekarniku nagrzanym do temp. 180 - 200 st.C. Nie piec ich długo, tylko kilka minut.

MASA:

Składniki:

1 kostka masła

3/4 szklanki cukru(lub odrobinę mniej wg gustu)

1 żółtko

1 litr mleka

12 łyżek kaszy manny

olejek waniliowy

oraz: powidła śliwkowe

Wykonanie:

Na mleku ugotować kaszkę i przestudzić. Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtko, kaszę, olejek.

PRZEŁOŻENIE CIASTA:

Ciasto przekładać na przemian masą i powidłami.

Wierzch polać polewą, np. taką:

BŁYSZCZĄCA POLEWA CZEKOLADOWA:

Składniki:

2 łyżki cukru

1 łyzka smietany

1,5 łyżki kakao

3 dkg masła

1/2 łyżeczki żelatyny

Wykonanie:

Żelatynę zalać niewielką ilością wody. Resztę składników zagotować. Napęczniałą żelatynę podgrzać do całkowitego rozpuszcenia, wlać do masy. Dokładnie wymieszać. Przestudzona polewą polać ciasto.

Smacznego:)

Kategorie przepisów