Miętowe bałwanki
W
szkole, do której uczęszcza moja córka zorganizowano Zimowy Kiermasz.
Dzieci przygotowały piękne i pomysłowe zabawki oraz ozdoby świąteczne,
były występy młodych talentów, kącik plastyczny, malowanie twarzy ... oj
dużo się działo. Dorośli zadbali o stronę organizacyjną całego
przedsięwzięcia. Było bardzo miło i strasznie tłoczno. Przy takiej
okazji nie mogło zabraknąć kącika z łakociami, można było zarówno zjeść
na miejscu w małej kawiarence jak i zabrać słodkości do domu. Nie mogłam
się nie przyłączyć. Przygotowałam miętowe babeczki, które udekorowałam
tematycznie - bałwankami z lukru plastycznego. Wykorzystałam prosty i
nie raz już sprawdzony przepis na babeczki, do których dodałam odrobinę
esencji miętowej. Wierzch każdej babeczki udekorowałam ręcznie robionymi
główkami bałwanków. Chciałam żeby każda była inna, wesoła, uśmiechnięta
i zimowa :). Pochwalę się, że babeczki rozeszły się jak świeże
bułeczki.
Składniki na 8 - 12 miętowych babeczek:
Do misy miksera wrzuć tłuszcz, cukier, jajka, mąkę, proszek i esencję miętową. Za pomocą końcówki do mieszania ciasta wymieszaj składniki na gładką masę. Łyżkami lub łyżką do lodów rozdziel ciasto równo pomiędzy papilotki. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 20 -25 minut. Nakłuj patyczkiem jeżeli po wyjęciu z ciasta będzie suchy babeczki można wyjmować z piekarnika.
Babeczki przełóż na kratkę do całkowitego wystudzenia.
Przygotuj około 1 kg białego lukru plastycznego. Zwykle używam gotowego. Oprósz blat cieniutka warstwą cukru pudru, to zapobiegnie przyklejaniu lukru do blatu, i rozwałkuj około 300g lukru na placek grubości około 3 milimetrów. Okrągłą foremką wytnij tyle kółeczek ile upiekłaś/eś babeczek.
Każdy plasterek lukru odrobinę zwilż przegotowaną i przestudzoną wodą i przyłóż do wierzchu babeczki. W ten sposób lukier dosłownie przyklei się do ciasta.
Następnie oderwij po kawałku białego lukru dodaj do niego odrobinę barwnika i ugniataj aż lukier połączy się z barwnikiem i nabierze pożądanego koloru. Przygotuj główki bałwanków zgodnie z tym co podpowiada Ci wyobraźnia. Dobrej zabawy :)
Tak prezentowały się wszystkie moje bałwanki.
Moje bałwanki na Zimowym Kiermaszu
Smacznego :) Wydrukuj przepis
Składniki na 8 - 12 miętowych babeczek:
- 125g miękkiego masła lub margaryny
- 125g cukru
- 2 jajka
- 150g mąki
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka esencji miętowej
- 2 opakowania po około 500g lukru plastycznego
- barwniki spożywcze w żelu
Do misy miksera wrzuć tłuszcz, cukier, jajka, mąkę, proszek i esencję miętową. Za pomocą końcówki do mieszania ciasta wymieszaj składniki na gładką masę. Łyżkami lub łyżką do lodów rozdziel ciasto równo pomiędzy papilotki. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 20 -25 minut. Nakłuj patyczkiem jeżeli po wyjęciu z ciasta będzie suchy babeczki można wyjmować z piekarnika.
Babeczki przełóż na kratkę do całkowitego wystudzenia.
Przygotuj około 1 kg białego lukru plastycznego. Zwykle używam gotowego. Oprósz blat cieniutka warstwą cukru pudru, to zapobiegnie przyklejaniu lukru do blatu, i rozwałkuj około 300g lukru na placek grubości około 3 milimetrów. Okrągłą foremką wytnij tyle kółeczek ile upiekłaś/eś babeczek.
Każdy plasterek lukru odrobinę zwilż przegotowaną i przestudzoną wodą i przyłóż do wierzchu babeczki. W ten sposób lukier dosłownie przyklei się do ciasta.
Następnie oderwij po kawałku białego lukru dodaj do niego odrobinę barwnika i ugniataj aż lukier połączy się z barwnikiem i nabierze pożądanego koloru. Przygotuj główki bałwanków zgodnie z tym co podpowiada Ci wyobraźnia. Dobrej zabawy :)
Tak prezentowały się wszystkie moje bałwanki.
Moje bałwanki na Zimowym Kiermaszu
Smacznego :) Wydrukuj przepis