Mieszanka musli domowej roboty
Każdy z Was może stworzyć swoją ulubioną mieszankę. Orzechy laskowe zastąpić innymi - ulubionymi, oprócz rodzynek, jabłek i moreli warto dorzucić także chociażby suszone śliwki czy inne ulubione owoce. I tak zawsze wyjdzie pysznie! Bardzo polecam :)
Mieszanka musli domowej roboty
Składniki:
- 2 czubate szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka otrębów owsianych
- 1/2 szklanki pestek słonecznika
- 1/2 szklanki pestek dyni
- 1/2 szklanki nasion sezamu
- 1 szklanka siekanych orzechów laskowych
- 1 szklanka rodzynek lub żurawiny (można dodać jedno i drugie pół na pól)
- 1/2 szklanki suszonych pokrojonych moreli (najlepiej niesiarkowanych)
- 2 szklanki pokrojonych suszonych jabłek
Pestki słonecznika i dyni, sezam oraz orzechy laskowe prażyć na średnim ogniu przez 3 minuty na rozgrzanej suchej patelni. Potrząsać patelnią i mieszać regularnie, by się nie przypaliły i nabrały złotego koloru.
Wymieszać prażone pestki, nasiona i orzechy z pozostałymi składnikami. Przełożyć i odstawić do ostudzenia w szczelnie zamkniętym słoiku.
Przed podaniem swoja porcję musli można zalać ciepłą wodą, mlekiem sojowym lub nawet sokiem owocowym. Można podawać ze świeżymi owocami sezonowymi (malinami, poziomkami, truskawkami, borówkami), bananami, pomarańczą, a także z jogurtem lub twarożkiem.
żródło: "Smak miłości" A. Maciąg