Melon z szynką parmeńską (Prosciutto e Melone)
Taką przystawkę przygotowałam na dzisiejsze spotkanie z przyjaciółmi. Pogoda nie sprzyja biesiadowaniu na tarasie... Przeważnie majówka rozpoczynała sezon grillowych spotkań. W tym roku jest tak zimno, że bardziej pasuje popijać grzane wino przy kominku niż gasić pragnienie zimnym piwem;-)
Generalnie melona podaje się tylko z szynką, ewentualnie skropionego oliwą i balsamico. Miałam okazję spróbować z sosem winigret i zdecydowanie tak najbardziej mi smakuje:-).
Składniki:
- melon,
- szynka parmeńska (ilość plasterków zależna jest od ilości plastrów melona),
sos winigret:
- 50 ml oliwy z oliwek,
- kilka kropel octu balsamicznego,
- 1 łyżeczka miodu,
- 1 łyżeczka musztardy dijon,
- można dodać odrobinę wody,
- sól do smaku.
Przygotowanie:
Wymieszać w słoiczku lub shakerze wszystkie składniki sosu. Melona przekroić na pół. Usunąć łyżką pestki ze środka. Pokroić w plastry i odciąć twardą skórkę. Każdy plaster owinąć cieniutkim plastrem szynki. Ułożyć na talerzu. Skropić sosem każdy kawałek.