Melon z szynką parmeńską (Prosciutto e Melone)

Melon z szynką parmeńską (Prosciutto e Melone)

Zdjęcie - Melon z szynką parmeńską (Prosciutto e Melone) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Taką przystawkę przygotowałam na dzisiejsze spotkanie z przyjaciółmi. Pogoda nie sprzyja biesiadowaniu na tarasie... Przeważnie majówka rozpoczynała sezon grillowych spotkań. W tym roku jest tak zimno, że bardziej pasuje popijać grzane wino przy kominku niż gasić pragnienie zimnym piwem;-)

Zdjęcie - Melon z szynką parmeńską (Prosciutto e Melone) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Generalnie melona podaje się tylko z szynką, ewentualnie skropionego oliwą i balsamico. Miałam okazję spróbować z sosem winigret i zdecydowanie tak najbardziej mi smakuje:-).
Składniki:

  • melon,
  • szynka parmeńska (ilość plasterków zależna jest od ilości plastrów melona),

sos winigret:

  • 50 ml oliwy z oliwek,
  • kilka kropel octu balsamicznego,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1 łyżeczka musztardy dijon,
  • można dodać odrobinę wody,
  • sól do smaku.

Przygotowanie:
Wymieszać w słoiczku lub shakerze wszystkie składniki sosu. Melona przekroić na pół. Usunąć łyżką pestki ze środka. Pokroić w plastry i odciąć twardą skórkę. Każdy plaster owinąć cieniutkim plastrem szynki. Ułożyć na talerzu. Skropić sosem każdy kawałek.
Zdjęcie - Melon z szynką parmeńską (Prosciutto e Melone) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów