Mega chocolate fudge cake
Bardzo słodkie i mocno czekoladowe ciasto. Fanom brownie na pewno przypadnie do smaku.
Przepis jest autorstwa Jamiego Olivera.
Składniki:
Czekoladę, cukier, migdały, masło, kakao i sól zmiksować w blenderze na jednolitą masę. Dodawać stopniowo po jednym jajku, a na końcu przesianą mąkę.
Masę przełożyć do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej kakao. Na wierzchu ułożyć pokrojone krówki.
Piec ok. 20-25 minut. W oryginalnym przepisie zalecana jest temperatura 160 stopni, ja piekłam w 180. Ciasto powinno być lepiące.
Podawać ze słodką śmietanką.
Smacznego!
Przepis jest autorstwa Jamiego Olivera.
Składniki:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 120 g brązowego cukru (ja dałam ok. 80, a następnym razem dodałabym połowę tego)
- 175 g miękkiego masła
- łyżka kakao
- 100 g migdałów
- szczypta soli
- 4 jajka
- 150 g mąki
- 100 g krówek (ok. 10 sztuk)
Czekoladę, cukier, migdały, masło, kakao i sól zmiksować w blenderze na jednolitą masę. Dodawać stopniowo po jednym jajku, a na końcu przesianą mąkę.
Masę przełożyć do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej kakao. Na wierzchu ułożyć pokrojone krówki.
Piec ok. 20-25 minut. W oryginalnym przepisie zalecana jest temperatura 160 stopni, ja piekłam w 180. Ciasto powinno być lepiące.
Podawać ze słodką śmietanką.
Smacznego!