Mechbous
Oto kolejne danie, które podpatrzyłam u Grumków. Chyba nie każdemu będzie smakować, radzę dokładnie przestudiować listę składników ale dla mnie ten kurczak to wspaniała przygoda kulinarna. Smakowało mi tu wszystko ale najbardziej połączenie mięsa kurczaka z masą cebulową. Pycha:)
Składniki:
- 1 kurczak
- sól
- kawałek kory cynamonowej
- 2 ziarna kardamonu
- 2 - 3 goździki
- 5 ziaren pieprzu
- mąka
- 3 szklanki ryżu basmati
- 2 posiekane duże cebule
- 1 łyżka oleju
- 1/4 szklanki złotych rodzynek namoczonych w wodzie
- 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1/4 łyżeczki suszonej limonki loomi lub pół łyżeczki skórki z limonki
- 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu
- pół łyżeczki cukru
- 2 duże posiekane pomidory
- 2 łyżki wody
- 2 roztarte ząbki czosnku
-
1 łyżka pasty pomidorowej.
Do garnka włożyć kurczaka i nalać tyle wody, aby przykrywała kurczaka. Dodać laskę cynamonu, ziarna kardamonu, goździki, pieprz. Zagotować i gotować bez przykrycia na średnim ogniu aż kurczak będzie miękki - ok. 40 minut. Wyjąć kurczaka, a bulion zachować. Przecedzić, a gdy przestygnie usunąć nadmiar tłuszczu. W bulionie ugotować ryż. Jeśli jest taka potrzeba to w czasie gotowania podlać wodą. Kiedy ryż się gotuje usmażyć na brązowo cebulę. Dodać olej, rodzynki i przyprawy. Dusić przez minutę. Zdjąć z ognia i przestudzić. Ugotowanego kurczaka obtoczyć w mące i usmażyć na złoto. Wymieszać składniki sosu i dusić do momentu aż zgęstnieją. Na półmisek wyłożyć ugotowany ryż. Na ryż wyłożyć masę cebulową, a na nią kawałki kurczaka. Sos pomidorowy wyłożyć na talerze.
Smacznego:)