Mechbous

Mechbous

Oto kolejne danie, które podpatrzyłam u Grumków. Chyba nie każdemu będzie smakować, radzę dokładnie przestudiować listę składników ale dla mnie ten kurczak  to wspaniała przygoda kulinarna. Smakowało mi tu wszystko ale najbardziej połączenie mięsa kurczaka z masą cebulową. Pycha:)

Zdjęcie - Mechbous  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 1 kurczak
  • sól
  • kawałek kory cynamonowej
  • 2 ziarna kardamonu
  • 2 - 3 goździki
  • 5 ziaren pieprzu
  • mąka
  • 3 szklanki ryżu basmati
  • 2 posiekane duże cebule
  • 1 łyżka oleju
  • 1/4 szklanki złotych rodzynek namoczonych w wodzie
  • 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1/4 łyżeczki suszonej limonki loomi lub pół łyżeczki skórki z limonki
  • 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu
  • pół łyżeczki cukru
  • 2 duże posiekane pomidory
  • 2 łyżki wody
  • 2 roztarte ząbki czosnku
  • 1 łyżka pasty pomidorowej.

Do garnka włożyć kurczaka i nalać tyle wody, aby przykrywała kurczaka. Dodać laskę cynamonu, ziarna kardamonu, goździki, pieprz. Zagotować i gotować bez przykrycia na średnim ogniu aż kurczak będzie miękki - ok. 40 minut. Wyjąć kurczaka, a bulion zachować. Przecedzić, a gdy przestygnie usunąć nadmiar tłuszczu. W bulionie ugotować ryż. Jeśli jest taka potrzeba to w czasie gotowania podlać wodą. Kiedy ryż się gotuje usmażyć na brązowo cebulę. Dodać olej, rodzynki i przyprawy. Dusić przez minutę. Zdjąć z ognia i przestudzić. Ugotowanego kurczaka obtoczyć w mące i usmażyć na złoto. Wymieszać składniki sosu i dusić do momentu aż zgęstnieją. Na półmisek wyłożyć ugotowany ryż. Na ryż wyłożyć masę cebulową, a na nią kawałki kurczaka. Sos pomidorowy wyłożyć na talerze.

Smacznego:)

Kategorie przepisów