Mazurek z andrutów bez pieczenia

Mazurek z andrutów bez pieczenia


Zdjęcie - Mazurek z andrutów bez pieczenia - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiBardzo prosty mazurek bez pieczenia wykonany z andrutów i kremu daktylowego. Smak cudowny. Użyłam gotowej daktynelli ale można przygotować własny krem z daktyli. Polecam daktyle medjool bo mają niski IG.


Krem daktylowy:

400 g daktyli medjool

1 łyżka kakao np. surowe

2 łyżki masła orzechowego np. z migdałów lub nerkowców lub stałej części mkeczka kokosowego.

Daktyle zalewamy wrzątkiem ok. 20-30 minut. Wyjmujemy pestki (wody nie wylewamy - może się przydać do dodania do kremu jeśli będzie za gęsty) i przekładamy do blendera z masłem lub mleczkiem kokosowym i kakao. Miksujemy na krem.

Składniki:

1 opakowanie andrutów ( u mnie cynamonowe bio)

2 słoiki daktynelli ( krem z daktyli i kokosa) lub wcześniej przygotowany krem z kokosa

do dekoracji: łamane surowe kakao

polewa: 1/3 szt. gorzkiej czekolady

1 łyżka (niepełna oleju kokosowego lub masło lub olej)

Przygotowanie:

Każdy arkusz wafla smarujemy daktynellą aż do skończenia warstw. Przekrawamy na pół i nakładamy na siebie. Przyciskamy np. książką. Po kilku godzinach na wierzch wylewamy polewę przygotowaną z gorzkiej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej z łyżką masła lub oleju kokosowego lub rzepakowego. Po zastygnięciu można dekorować według uznania.


Kategorie przepisów