Mazurek różany

Mazurek  różany

Przepyszny mazurek z kremem na bazie serka mascarpone z dodatkiem białej czekolady i konfitury różanej. Intensywny smak i aromat są z pewnością jego znakiem rozpoznawczym. Do tego chrupiące płatki migdałowe wieńczące całość i piękny, pastelowy róż. Polecam :)

Przepis z bloga Pora coś zjeść.

Zdjęcie - Mazurek  różany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 350 g mąki pszennej
  • 50 g cukru pudru
  • 200 g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • łyżka śmietany 18%
  • ziarenka z 1 laski wanilii (pominęłam)
  • 2 łyżki wody różanej (pominęłam)

Krem:

  • ok. 100 g konfitury z płatków róży (ilość regulujemy wg uznania)
  • 250 g serka mascarpone
  • 100 g białej czekolady
  • opcjonalnie czerwony barwnik

Dodatkowo:

  • prażone płatki migdałowe

Wykonanie:

Ciasto:

Wszystkie składniki zagnieść szybko na gładkie ciasto. Owinąć w folię i schłodzić w lodówce przez godzinę. Po tym czasie cienko je rozwałkować i umieścić w blaszce uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Ponakłuwać widelcem. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut, do zarumienienia. Wyjąć, wystudzić.

Krem:

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko schłodzić. Serek mascarpone zmiksować z konfiturą. Dodać roztopioną czekoladę. Na tym etapie można dodać kilka kropel barwnika, jeśli uzyskany kolor jest daleki od zamierzonego. Gotowy krem wyłożyć na podpieczony spód.  Posypać prażonymi płatkami migdałów. Schłodzić w lodówce. Smacznego :) 

Zdjęcie - Mazurek  różany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Mazurek  różany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów