Mazurek różany
Przepyszny mazurek z kremem na bazie serka mascarpone z dodatkiem białej czekolady i konfitury różanej. Intensywny smak i aromat są z pewnością jego znakiem rozpoznawczym. Do tego chrupiące płatki migdałowe wieńczące całość i piękny, pastelowy róż. Polecam :)
Przepis z bloga Pora coś zjeść.
Składniki:
Kruche ciasto:
- 350 g mąki pszennej
- 50 g cukru pudru
- 200 g zimnego masła
- 2 żółtka
- łyżka śmietany 18%
- ziarenka z 1 laski wanilii (pominęłam)
- 2 łyżki wody różanej (pominęłam)
Krem:
- ok. 100 g konfitury z płatków róży (ilość regulujemy wg uznania)
- 250 g serka mascarpone
- 100 g białej czekolady
- opcjonalnie czerwony barwnik
Dodatkowo:
- prażone płatki migdałowe
Wykonanie:
Ciasto:
Wszystkie składniki zagnieść szybko na gładkie ciasto. Owinąć w folię i schłodzić w lodówce przez godzinę. Po tym czasie cienko je rozwałkować i umieścić w blaszce uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Ponakłuwać widelcem. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut, do zarumienienia. Wyjąć, wystudzić.
Krem:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko schłodzić. Serek mascarpone zmiksować z konfiturą. Dodać roztopioną czekoladę. Na tym etapie można dodać kilka kropel barwnika, jeśli uzyskany kolor jest daleki od zamierzonego. Gotowy krem wyłożyć na podpieczony spód. Posypać prażonymi płatkami migdałów. Schłodzić w lodówce. Smacznego :)