Mazurek pomarańczowy z marcepanem
Ten mazurek to zdecydowanie gratka dla fanów pomarańczy. Słodko-kwaśny, intensywny, orzeźwiający. Nie każdemu przypadnie do gustu. Osobiście dużo bardziej smakował mi mazurek różany, ale będąc sprawiedliwym, ten również ma w sobie coś intrygującego. Do jego przygotowania użyłam domowej konfitury pomarańczowej.
Inspirowany pomysłem Dorotus.
Składniki:
Kruche ciasto:
- 350 g mąki pszennej
- 50 g cukru pudru
- 200 g zimnego masła
- 2 żółtka
- łyżka śmietany 18%
- 1-2 łyżki zimnej wody
Dodatkowo:
- konfitura pomarańczowa (u mnie z tego przepisu)
- 100 g masy marcepanowej
- bakalie do ozdoby
Wykonanie:
Ciasto:
Wszystkie składniki zagnieść szybko na gładkie ciasto. Owinąć w folię i schłodzić w lodówce przez godzinę. Po tym czasie cienko je rozwałkować i umieścić w blaszce uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Ponakłuwać widelcem. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut, do zarumienienia. Wyjąć, wystudzić.
Na upieczony spód zetrzeć na dużych oczkach marcepan. Porozkładać go równomiernie. Pokryć konfiturą pomarańczową - ilość wg uznania (jeśli konfitura będzie zbyt zwarta, można ją lekko podgrzać - wtedy będzie łatwiej ją rozprowadzić). Wyrównać. Wierzch ozdobić bakaliami. Smacznego :)