Mazurek pomarańczowy z marcepanem

Mazurek pomarańczowy z  marcepanem

Ten mazurek to zdecydowanie gratka dla fanów pomarańczy. Słodko-kwaśny, intensywny, orzeźwiający. Nie każdemu przypadnie do gustu. Osobiście dużo bardziej smakował mi mazurek różany, ale będąc sprawiedliwym, ten również ma w sobie coś intrygującego. Do jego przygotowania użyłam domowej konfitury pomarańczowej.

Inspirowany pomysłem Dorotus.

Zdjęcie - Mazurek pomarańczowy z  marcepanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 350 g mąki pszennej
  • 50 g cukru pudru
  • 200 g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • łyżka śmietany 18%
  • 1-2 łyżki zimnej wody

Dodatkowo:

  • konfitura pomarańczowa (u mnie z tego przepisu)
  • 100 g masy marcepanowej
  • bakalie do ozdoby

Wykonanie:

Ciasto:

Wszystkie składniki zagnieść szybko na gładkie ciasto. Owinąć w folię i schłodzić w lodówce przez godzinę. Po tym czasie cienko je rozwałkować i umieścić w blaszce uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Ponakłuwać widelcem. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut, do zarumienienia. Wyjąć, wystudzić.

Na upieczony spód zetrzeć na dużych oczkach marcepan.  Porozkładać go równomiernie. Pokryć konfiturą pomarańczową - ilość wg uznania (jeśli konfitura będzie zbyt zwarta, można ją lekko podgrzać - wtedy będzie łatwiej ją rozprowadzić). Wyrównać. Wierzch ozdobić bakaliami. Smacznego :)

Zdjęcie - Mazurek pomarańczowy z  marcepanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Mazurek pomarańczowy z  marcepanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów