Mazurek malinowy
- Wynik: 50
- Czas przygotowania: 30minuty
- Czas gotowania: 20minuty
Chciałam napisać, że to najłatwiejszy mazurek jaki znam. Wystarczy na kruche ciasto wylać prostą masę ze śmietany i galaretki, podobną do tej, którą pewnie znacie z przepisu na wafle. Masa fajnie zastyga i idealnie smakuje z kruchym spodem. Oczywiście, można zmienić smak galaretki, wtedy zamiast mazurka malinowego otrzymacie np. agrestowy.
Ja robię spody z jednej kostki masła. Ciasto dzielę wg rozmiarów blach, dzięki temu za jednym razem mam dwa lub trzy spody. Do każdego przygotowuję inne nadzienie.
Składniki- Składniki na spód:
- masło - 200 g
- mąka - 300 g
- cukier - 100 g
- jajka - 5 szt.
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- sól - 1 szczypta
- Składniki na masę:
- kwaśna śmietana - 1 szklanka
- galaretka np. malinowa - 1 opakowanie
- masło - 1/2 kostki
- ew. cukier - 2 łyżki
Mąkę z proszkiem przesiać na stolnicę, dodać szczyptę soli, cukier, posiekać z masłem. Utrzeć, aż powstanie kruszonka. Dodać żółtka. Wyrobić gładkie ciasto. Podzielić je na dwie części, jedną rozwałkować, drugą przeznaczyć na inne ciasto lub zamrozić.
Blaszkę wysmarować masłem, wyłożyć ciastem, obciążyć grochem i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 20 min.
W garnku rozpuścić masło z cukrem (ja pomijam, bo zwykle galaretka jest wystarczająco słodka), dodać śmietanę, zamieszać i zestawić z ognia. Dodać galaretkę i dokładnie wymieszać. Odstawić do przestygnięcia. Kiedy masa zaczyna gęstnieć przełożyć na spód. Wyrównać i posypać pokruszonymi bezikami.
Smacznego:)