Mazurek malinowy

Mazurek malinowy
Zdjęcie - Mazurek malinowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
  • Wynik: 50
  • Czas przygotowania: 30minuty
  • Czas gotowania: 20minuty

Chciałam napisać, że to najłatwiejszy mazurek jaki znam. Wystarczy na kruche ciasto wylać prostą masę ze śmietany i galaretki, podobną do tej, którą pewnie znacie z przepisu na wafle. Masa fajnie zastyga i idealnie smakuje z kruchym spodem. Oczywiście, można zmienić smak galaretki, wtedy zamiast mazurka malinowego otrzymacie np. agrestowy.

Ja robię spody z  jednej kostki masła. Ciasto dzielę wg rozmiarów blach, dzięki temu za jednym razem mam dwa lub trzy spody. Do każdego przygotowuję inne nadzienie.

Składniki Instrukcje

Mąkę z proszkiem przesiać na stolnicę, dodać szczyptę soli, cukier, posiekać z masłem. Utrzeć, aż powstanie kruszonka. Dodać żółtka. Wyrobić gładkie ciasto. Podzielić je na dwie części, jedną rozwałkować, drugą przeznaczyć na inne ciasto lub zamrozić.

Blaszkę wysmarować masłem, wyłożyć ciastem,  obciążyć grochem i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 20 min.

W garnku rozpuścić masło z cukrem (ja pomijam, bo zwykle galaretka jest wystarczająco słodka), dodać śmietanę, zamieszać i zestawić z ognia. Dodać galaretkę i dokładnie wymieszać.  Odstawić do przestygnięcia. Kiedy masa zaczyna gęstnieć przełożyć na spód. Wyrównać i posypać pokruszonymi bezikami.

Smacznego:)

Zdjęcie - Mazurek malinowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów