Mazurek królewski
Składniki:
- 150 g mąki pszennej
- 100 g mąki krupczatki
- 100 g cukru pudru
- 80 ml oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
- 20 g kwaśnej śmietany 18%
- 15 ml mleka
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- konfitura morelowa (100 g)
- konfitura malinowa (100 g)
Przygotowanie:
Ciasto:
Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy jajko, olej, 15 g cukru pudru oraz śmietanę. Zagniatamy ciasto, zawijamy w folię i schładzamy 30 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy. Wykładamy formę o śr. 23 cm.
Z pozostałego ciasta wycinamy paski i układamy je na cieście,
Pieczemy ok. 20 min. w temp. 180ºC. Studzimy.
Dekoracja:
Z cukru pudru i mleka ucieramy lukier.
Pomiędzy kratki z ciasta układamy konfitury. Całość polewamy lukrem.
Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl/