Mazurek daktylowy
Święta tuż, tuż- najwyższy więc czas potrenować wypiek mazurków! Kruche ciasto, a na nim słodkie, bakaliowe dodatki. Ten przepis stworzyłam z miłości do daktylowej słodkości.
Ciasto najlepsze jest dzień po upieczeniu.
Składniki
- masło - 125 g, miękkie
- cukier puder - 80 g
- jajko - 1 szt
- mąka pszenna - 250 g
- sól - szczypta
- daktyle - 200 g
- whiskey - 1 łyżka
- bakalie: suszone morele, orzechy włoskie itp -
Sposób przygotowania
Masło zmiksuj z cukrem pudrem, wbij jajko i mieszaj przez kolejne 30 sekund. Wsyp mąkę, wymieszaj krótko składniki, rękoma uformuj kulę z ciasta. Włóż na 30 minut do lodówki (owinięte w folię). Foremkę do tarty nasmaruj masłem, wyłóż rozwałkowanym na grubość ok. 3-5 mm ciastem. Ciasto na dnie foremki nakłuwaj widelcem, aby zbyt nie wyrosło. Piecz do lekkiego zarumienienia w temp. 180 oC. Ostudź.
Daktyle pokrój na mniejsze części. Włóż do rondelka, zlej szklanką wody. Gotuj na małym ogniu, aż daktyle będą zupełnie miękkie. Zmiksuj na gładką masę, dodaj whiskey.
Daktylową masę rozprowadź na cieście, na wierzchu ułóż pokrojone morele, orzechy i inne bakalie.