Matar paneer
Paneer to indyjski ser przypominający twaróg, który zachowuje kształt w czasie gotowania. Coraz częściej pojawia się w polskich sklepach, ale można też zrobić go samemu. Wykorzystuje się go do wielu dań, np. matar paneer, które jest bardzo popularne w Pendżabie.
Matar paneer
- 450g sera paneer
- 2 łyżki oleju
- 200g cebuli
- 2 ząbki czosnku
- mały kawałek imbiru
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka chili w proszku
- 400g przecieru pomidorowego lub krojonych pomidorów
- 200g mrożonego zielonego groszku
- 1/2 łyżeczki garam masali
1) Ser odsączyć dokładnie na ręczniku papierowym.
2) Pokroić w dużą kostkę, podsmażyć na połowie oleju w garnku z grubym dnem przez 2-3 minuty, wyjąć i odstawić.
3) Rozgrzać resztę oleju, dodać posiekaną cebulę i smażyć przez 12-14 minut.
4) Zmniejszyć ogień, dodać wyciśnięty czosnek i rozdrobniony imbir i smażyć przez 2 minuty, mieszając.
5) Dodać kumin, kolendrę, kurkumę i chili, smażyć przez minutę, dolewając odrobinę wody w razie potrzeby.
6) Dodać przecier lub krojone pomidory i dusić pod przykryciem przez 8-10 minut.
7) Dolać 200ml wody, posolić do smaku i gotować przez 5 minut.
8) Dodać groszek, garam masalę i ser paneer.
9) Wymieszać i gotować przez 2 minuty.
10) Podawać z ryżem lub plackami czapati z tego przepisu.
Przepis stąd.
Czas przygotowania: 40 minut
Liczba porcji: 3
Kaloryczność jednej porcji: 420 kcal