Masło orzechowe
Nie mam pojęcia czemu jeszcze na blogu nie zamieściłam przepisu na masło orzechowe??!!
Niewiarygodne, bo to u nas w domu produkt obowiązkowy, bez którego nie możemy się obejść.
Wielbimy go ponad wszelkie inne dodatki;)
Chłopaki dodają go do wszystkiego: do lodów, deserów, gofrów, naleśników, wypieków, peancakes.
Ja, wykożystuję go również jako dodatek do sosów, marynat lub np. do domowego curry.
Zapas masła orzechowego, zawsze musi stać w spiżareczce, a po spożytkowaniu, od razu dorabiam kolejną partię;)
Przepis niezwykle prosty, sposób wykonania banalny, a efekt cudowny:)
achhh ten smak i zapach!:)
Orzeszki ziemne, znoszę do domu siatami, kilogramami, tonami, bo dzień bez masła orzechowego jest dla nas dniem straconym:)
Składniki (1 średni słoik):
- 500g solonych orzeszków ziemnych
Z 500g orzeszków odłożyć ok. 2 garście.
Orzeszki mielić w robocie do momentu powstania kremu.
Odłozone orzeszki posiekać, wymieszać z resztą.
W ten sposób powstanie masło orzechowe crunchy, z kawałeczkami orzechów.
Masło orzechowe przełożyć do słoika.
Słoik szczelnie zamknąć.