Maślankowe ciasto z truskawkami
Robiąc to pyszne ciasto z rabarbarem pomyślałam sobie, że świetnie będzie smakowało z innymi owocami. Jak tylko zaczął się Sezon Truskawkowy wiedziałam, że je zrobię właśnie z truskawkami. Nie pomyliłam się co do smaku! :) Zarówno z rabarbarem jak i z truskawkami smakowało wyśmienicie. Dodałam może troszkę za dużo owoców i kruszonka mi się lekko zapadła, ale smaczne było i znikło w ekspresowym tempie.

Składniki na ciasto:
*1 szklanka maślanki
*1 szklanka cukru
*2,5 szklanki mąki
*3 jajka
*3 łyżeczki proszku do pieczenia
*pół szklanki oleju
*1 cukier wanilinowy
*1 łyżeczka aromatu waniliowego
Składniki na kruszonkę:
*ok. 100 g masła lub margaryny
*cukier
*mąka
Wierzch :
*truskawki dałam około 500g, ale to za dużo, radzę dać mniej około 300g.
*3-4 łyżeczki cukru
Wykonanie:
Składniki ciasta zmiksować : najpierw jajka z cukrem, następnie dodać płynne składniki, a na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksowane ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (blacha 36 cm x 24 cm) .
Umyte truskawki wyłożyć na ciasto.
Szybko zagnieść kruszonkę - do masła dodać mąkę i cukier ("na oko" dodając najpierw 2 łyżki mąki i cukru, a potem dosypywać po trochu i zagniatać aż kruszonka stanie się dość sypka). Kruszonką posypać truskawki. Wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C i piec przez ok. 30-35 minut. Moje piekło się dłużej, około 50 minut.
Po upieczeniu i ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)

