Maślane bułeczki z sezamem
Ludzie zwykle dziwią się, że uwielbiam słodkie pieczywo do wytrawnych dodatków. W Gdyni znajduje się moja ulubiona burgerownia, która do pysznego, soczystego mięsa dodaje maślaną bułkę brioche. Znam wiele osób, które właśnie dlatego jej nie lubią. „Nie lubię burgera w drożdżówce” często mówią moi znajomi. Dla mnie to jednak spełnienie marzeń.
Dzisiaj przychodzą do mnie goście, a ja właśnie w ten sposób mam zamiast podać im burgery. Możecie zrobić 8 bułeczek normalnej wielkości, lub podzielić je jeszcze bardziej (ja zrobiłam 25 małych porcji), żeby uzyskać malutkie bułeczki do miniburgerów.
Oczywiście nie tylko z burgerem świetnie smakują. Tradycyjnie, z dodatkiem konfitury, czy słodkiego twarożku będą smakować równie dobrze. Spróbujcie sami!
Przepis dołączam do lipcowej listy „Na zakwasie i na drożdżach” prowadzonej w tym miesiącu przez Łucję oraz do włoskiej listy Panissimo prowadzonej przez: Barbarę, Sandrę i La Greg.
Maślane bułeczki z sezamem Autor: Sliwka Czas przygotowania: 1 godz. 30 min. Czas pieczenia: 15 min. Całkowity czas: 1 godz. 45 min.
Porcje: 8
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 65 g roztopionego masła
- 65 g cukru
- 2 łyżeczki suszonych drożdży
- 2 łyżeczki soli
- 50 g sezamu + porcja do posypania
- 285 ml ciepłego mleka
- 1 jajko
Instrukcja
- Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki oprócz jajka.
- Zagniataj aż zmienią się w jednolitą, elastyczną masę. Od tego momentu zagniataj jeszcze kilka minut.
- Pozostaw ciasto w misce, pod przykryciem materiałowej szmatki przez ok. 1,5 godziny.
- Po upływie tego czasu uformuj z ciasta rulon i podziel go na 8 równych części.
- Z każdej części uformuj bułeczkę i ułóż ją na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
- Pozostaw do wyrośnięcia jeszcze ok. 45 minut.
- Bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp dodatkową porcją sezamu.
- Piecz ok. 15-20 minut aż bułeczki zbrązowieją.
- Daj im nieco ostygnąć przed jedzeniem.
3.1.09