Maślane bułeczki z rabarbarem
Rabarbar to niezwykle prosty w wykorzystaniu i niezwykle pyszny sezonowy składnik. Na stronie znajdują się już przepisy z rabarbarem w roli głównej, polecam między innymi ten, zrobiony na kompocie właśnie z tego warzywa (sic!). Bo mało kto wie, że rabarbar jest warzywem właśnie, choć kojarzymy go raczej ze słodkimi wypiekami.
Dzisiaj postawiłam na bułeczki „z wkładką”. Umieściłam rabarbar w środku bułeczki i pozwoliłam jej wyrosnąć. Po upieczeniu rabarbar robi się miękki, a bułeczka nieco przypomina lżejszego pączka.
Namawiam was gorąco do korzystania z rabarbaru, bo szybko odchodzi. Wyeksploatujcie go gdzie się da, nie tylko w pieczywie i nacieszcie się nim do kolejnej wiosny. Wtedy oczekiwanie będzie jeszcze przyjemniejsze!
Maślane bułeczki z rabarbarem Autor: Sliwka Czas przygotowania: 2 godz. 15 min. Czas pieczenia: 20 min. Całkowity czas: 2 godz. 35 min. Porcje: 4 Składniki- 250 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki suszonych drożdży
- 30 g miękkiego masła
- 50 g cukru
- pół łyżeczki soli
- 130 ml ciepłego mleka
- pół łodygi rabarbaru
- 1 łyżeczka cukru
- Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki oprócz mleka i rabarbaru.
- Powoli zacznij dolewać ciepłe mleko i zagniatać ciasto. Zagniataj aż osiągnie jednolitą, odchodzącą od ręki konsystencję. Od tego momentu zagniataj jeszcze kilka minut.
- Pozostaw ciasto w misce w ciepłym miejscu, pod przykryciem materiałowej szmatki na 1,5 godziny. W tym czasie ciasto powinno znacznie urosnąć.
- Wyjmij ciasto na blat i pokrój na 4 równe kawałki.
- Z każdego kawałka uformuj kulę i zgnieć, aby uzyskać okrągły placek.
- Rabarbar pokrój na małe kawałki , pomieszaj w miseczce z łyżeczką cukru i umieść po kilka kawałków na środku placuszka. Sklej ciasto do góry, zamykając rabarbar w środku. Odwróć na drugą stronę i uformuj kulkę.
- Uformowane bułeczki umieść na wyłożonej papierem blasze od piekarnika. Przykryj je materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce jeszcze na ok. 45 minut.
- W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Piecz bułeczki ok. 20 minut aż zbrązowieją.
- Odstaw do ostygnięcia po wyjęciu z piekarnika.