Maślane bułeczki imbirowe
Któż z nas nie lubi maślanych bułeczek? Wydaje mi się niemożliwe, że taki osobnik istnieje, lecz od czasu kiedy poznałam kogoś, kto szczerze nie lubi czekolady, jestem ostrożna w osądach. Ja lubię nie tylko maślane bułeczki, ale lubię z nimi także eksperymentować. W moim piekarniku lądują więc maślane wersje z dodatkami suszonych owoców, w wersji korzennej, czy inne. Zawsze jednak na słodko.
Na słodko będzie i tym razem. Od kiedy dawno temu odkryłam chleb z nutką świeżego imbiru zakochałam się na dobre. Imbir pasuje nie tylko do słodkich wypieków, ale również wytrawnych. Jest po prostu świetny i nie rozumiem, czemu nie funkcjonuje jako oczywisty dodatek do pieczywa.
Wzięłam więc ten ukochany przeze mnie imbir i wylądował w maślanych. Strzał w dziesiątkę, ot co!
Maślane bułeczki imbirowe Autor: Sliwka Czas przygotowania: 2 godz. 30 min. Czas pieczenia: 15 min. Całkowity czas: 2 godz. 45 min. Porcje: 5 Składniki- 450 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki suszonych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 50 g cukru
- 3-centymetrowy kawałek imbiru (starty na tarce)
- 50 g roztopionego masła
- 250 ml ciepłego mleka
- Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki i uformuj z nich jednolite ciasto.
- Zagniataj ciasto w misce kilka minut. Powinno mieć elastyczną konsystencję.
- Pozostaw ciasto w misce, przykryj materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny. Ciasto powinno znacznie urosnąć.
- Po upływie tego czasu wyłóż ciasto na blat i uformuj rulon.
- Rulon pokrój na 5 równych części, a z każdej z nich uformuj okrągłą bułeczkę.
- Bułeczki ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i odstaw w ciepłe miejsce pod przykryciem szmatki jeszcze na ok. 30 minut do wyrośnięcia. Zrób w nich krzyżowe nacięcia nożem (jak na zdjęciu).
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Piecz bułeczki ok. 15-20 minut aż mocno zbrązowieją.