Maślane bułeczki do burgerów
Moda na burgery zaczęła się już dobre kilka lat temu i zdaje się nie odpuszczać. Nie dziwię się. Dla mnie kawałek porządnego mięsa wciśnięty z dodatkami między dwa kawałki bułki to poezja. Oczywiście, jeśli całość jest bardzo dobrej jakości, a kucharz naprawdę zadba o połączenie smaków. Takim kucharzem starałam się być dzisiaj ja w moim domu.
Moja ulubiona burgerownia serwuje nieco inne wersje burgerów niż klasyczne. A różnią się własnie doborem pieczywa. Moje ulubione burgery znajdują się między dwoma kawałkami maślanej bułki. Jest to dość niekonwencjonalne, ale dla mnie po prostu perfekcyjne. Uwielbiam bowiem połączenie słodkiego pieczywa z wytrawnymi dodatkami.
Takie bułeczki postanowiłam więc stworzyć w domu, nadając moim burgerom nieco szyku. Polecam to i wam.
A jeśli nie macie ochoty na burgery, możecie bułeczki potraktować jak tylko chcecie. Choć z należnym im szacunkiem!
Maślane bułeczki do burgerów Autor: Sliwka Czas przygotowania: 2 godz. Czas pieczenia: 15 min. Całkowity czas: 2 godz. 15 min. Porcje: 5 Składniki- 350 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki suszonych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki cukru
- 60 g miękkiego masła
- 200 ml ciepłego mleka
- 1 żółtko
- sezam
- Połącz ze sobą wszystkie składniki oprócz żółtka i sezamu.
- Zagnieć jednolitą masę. Od momentu uzyskania jej, zagniataj dodatkowo kilka minut.
- Pozostaw ciasto w misce, przykryj szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1,5 h.
- Po upływie tego czasu uformuj z ciasta rulon i podziel go na 5 równych części.
- Z każdej części uformuj okrągłą bułeczkę i ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
- Odstaw w ciepłe miejsce jeszcze na ok. 30 minut.
- W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Roztrzep żółtko w miseczce i posmaruj nim każdą bułeczkę.
- Bułeczki obsyp sezamem i wstaw do piekarnika na ok. 15 minut, aż zbrązowieją.