Maślana babka waniliowa
Kiedy wyobrażam sobie o idealną babkę, to mam na myśli taką wilgotną, lekką i pachnącą masłem. Ta właśnie taka jest!
Jeśli dodam jeszcze, że do jej zrobienie nie trzeba nawet wyjmować miksera, tylko składniki mieszamy łyżką w misce, a do tego nie musimy nawet pamiętać, żeby przed pieczeniem masło wyjąc z lodówki (bo używam tu masła stopionego), to powoli rodzi się nam przepis idealny!
Babkę doprawiłam naturalną pastą waniliową, ale następnym razem na pewno pójdę w kierunku cytryny i dodam do ciasta trochę soku wyciśniętego z cytryny plus (koniecznie!) skórkę otartą z cytryny. Już teraz czuję, że to będzie strzał w dziesiątkę!
Ta maślana babka jest na tyle wilgotna, że zachowa świeżość spokojnie przez kilka dni (oczywiście zamknięta w szczelnym pojemniku/owinięta folią spożywczą). Do jej przygotowania użyłam klasycznej foremki „korytka” (z Ikei) o długości ok.25 cm.
Składniki:- masło - 160 g, rozpuszczone przestudzone
- mleko - 3/4 szklanki
- jajko - 3 szt
- cukier - 1 szklanka
- naturalna esencja waniliowa - 1 łyżeczka
- mąka pszenna - 1 i 3/4 szklanki
- proszek do pieczenia - 1 i 1/2 łyżeczki
- sól - 1/2 łyżeczki
Masło rozpuść na małym ogniu, ostudź.
Do miski wbij jajka, lekko je ubij widelcem. Wlej masło, wymieszaj. Wsyp cukier, dolej mleko i esencję waniliową. Wymieszaj.
Dodaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia oraz sól. Wymieszaj.
Ciasto wlej do foremki na babkę („korytko” o długości ok. 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej mąką. Piecz w temp. 180 oC przez ok. 50 minut. Przed podaniem ostudź.