Masełko dyniowe
Sezon dyniowy w każdej kuchni dawno zaczęty i niech trwa!Dynia pieknie wygląda,rozbraja pomarańczowym kolorem i w dodatku zawiera mnóstwo cennych składników odżywczych.Sprzyja także smukłej sylwetce,bo jest niskokaloryczna.Właśnie teraz dynie są najsmaczniejsze,najsłodsze i przepięknie wybarwione.Nadają się na zupy,puree,nadzienia,ciasta,kremy,długo by wymieniać do czego nadają się dynie.W pełni sezonu dyniowego najlepiej jednorazowo upiec wiecej dynii w piekarniku,bo przez kilka dni świetnie przechowuje się w lodówce i zużywać porcjami do kolejnych dań.Dziś proponuję przepyszne, kremowe smarowidło do chleba.Delikatna w smaku dynia,której smak inensyfikuje dodatek podprażonych pestek z dynii ,a dodatek prawdziwego masła nadaje aksamitnej konsystencji. Bajecznie proste do przygotowanie.Idealny dodatek do świeżch bułeczek lub kromki chrupiącego chleba upieczonego w domu.Bardzo polecam!
Składniki:
300g dynii Hokkaido
150 g masła
4 łyżki pestek z dynii
sól
Wykonanie:
- dynię umyć,pokroić w 2-cm szpalty.Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,posolić i piec w 200`C 15-20 minut.Sprawdzić widelcem,czy jest miękka.Dynie z gospodarstwa ekologicznego są zazwyczaj dużo wcześniej miękkie niż te sklepowe.Dynię można także ugotować około 10 minut w małej ilości osolonej wody.Następnie odsączyć i ostudzić.Pieczona jest jednak intesywniejsza w smaku ,po prostu smaczniejsza
- pestki dyniowe przyrumienić na patelni bez tłuszczu na złoty kolor.Przestudzić i drobno posiekać
- dynię razem z masłem zblendować na gładką masę,wymieszać z pestkami dynii i solą do smaku.Podawać od razu i takie mi najbardziej smakowało lub wstawić do lodówki na 30 minut ,by lekko stężało